2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU ezúttal se hozott szankciókat Lukasenka ellen

2020. szeptember 22. 09:38, utolsó frissítés: 09:38

Bátrabb fellépést kért az Európai Uniótól a belarusz ellenzék vezetője. Az uniós külügyminiszterek azonban nem tudtak megegyezni a szankciókról.
Szvetlana Tyihanovszkaja személyesen utazott Brüsszelbe az Európai Parlament meghívására. Azt mondta, a 44 napja folyó ellenzéki tüntetések nem vezettek eredményre. Szerinte az uniónak kemény szankciókat kellene hoznia Alekszandar Lukasenka ellen.

"Sokat tettünk eddig a magunk erejéből, a belarusz emberek segítségével a helyzet kezeléséért. De mostanra kiderült, hogy külső segítségre van szükségünk" - mondta az ellenzéki vezető, Szvetlana Tyihanovszkaja.

Azonban az uniós külügyminiszterek tanácsa nem tudott további szankciókról dönteni a belarusz vezetés ellen. A ciprusi delegáció ugyanis addig nem támogatja a Minszk elleni szankciókat, amíg az EU nem hoz hasonló büntetőintézkedéseket Törökország ellen.

"A ciprusi köztársaság támogatja Belaruszt és nem vétózik. De volt egy olyan döntés. hogy a Belarusz ügyben tervezett szankciók együtt mozognak a Törökország ellen Ciprus által kezdeményezett lépésekkel. Így azokat egyszerre el lehet majd fogadni" - mondta a ciprusi külügyminiszter, Nikosz Krisztodulidész. (euronews/hírszerk.)


Nyitókép forrása: Szvetlana Tyihanovszkaja Facebook oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS