2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A román, a litván és a lengyel elnök közös nyilatkozatban állt ki a fehérorosz nép mellett

2020. szeptember 21. 12:47, utolsó frissítés: 12:52

Közös nyilatkozatot fogadott el Klaus Johannis román, Gitanas Nauseda litván, valamint Andrzej Duda lengyel elnök a fehéroroszországi helyzet kapcsán.


A három államfő támogatásáról biztosítja a fehérorosz népet a demokratikus folyamatok elindításában, hangsúlyozva a szabadság és a demokratikus elvek támogatását, illetve azt, hogy a szabad, tisztességes és átlátható választások minden nemzet demokratikus alapjogát képezik. Ugyanakkor felhívást intéznek a nemzetközi közösséghez, hogy támogassa az Európai Uniót és annak tagállamait a Fehéroroszországgal kapcsolatos "pozitív program" előkészítésében.

A román, a litván és a lengyel elnök felajánlja szakértelmét a politikai és gazdasági reformfolyamatok terén a független állami intézmények és egy olyan környezet kialakítása érdekében, amelyben az emberi jogok tiszteletben tartása és a véleményszabadság alapvető és megingathatatlan társadalmi normáknak számítanak.

A nyilatkozat aláírói ugyanakkor úgy vélik, fontos és hasznos lenne az Európai Unió, mint jelentős világgazdasági hatalom részéről, hogy tegyen javaslatot egy, a fehéroroszországi demokratikus átalakulást segítő intézkedéscsomagra, amelynek többek között magában kellene foglalnia az EU-val való kereskedelem megkönnyítését, a vízumliberalizációt, "amint teljesülnek az ehhez szükséges feltételek", az energiaszektor diverzifikációjának és az ország energiabiztonságának támogatását vagy a fehérorosz gazdaság átszervezéséhez és újraindításához szükséges finanszírozási források elérhetővé tételét.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS