2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román külügyminisztérium: Potápi Árpád kijelentése nacionalista retorika

2020. szeptember 20. 15:40, utolsó frissítés: 15:45

A román külügyminisztérium nem kívánta kommentálni, de elrugaszkodottnak minősítette Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak a Krónika napilap pénteki számában közölt megállapításait.

Iulia Matei román külügyi államtitkár a Digi24.ro hírportál kérdésére válaszolva fogalmazta meg szombaton a román diplomácia álláspontját.

„Ez a nacionalista retorika a történelem egyoldalú értelmezésén alapszik, mesterséges törésvonalakat teremt és árt a jószomszédi kapcsolatoknak. A román fél folyamatosan visszautasította ezt a megközelítést” – nyilatkozta Iulia Matei államtitkár. Hozzátette, nem kommentálják Potápi Árpád János "választásokra hangolt" kijelentéseit, azért sem, mert ezek a történelem egyoldalú szemléletén alapuló nacionalista retorikát idéznek, ami mesterségesen kelthet nézetkülönbségeket, és ronthatja a kétoldalú kapcsolatokat.

"A román fél ismételten elutasítja a reagálást az ilyen megnyilvánulásokra" - fogalmazott a külügyi államtitkár.

A román fél azt is nyomatékosította, hogy a jelenlegi választások előtti helyzetben különösen fontosnak tartja a visszafogottságot a román belpolitikai és a román hivatalosságokat érintő kérdésekben. Teljes mértékben elrugaszkodottnak minősítette ugyanakkor a román államfőre vonatkozó megállapításokat. "Az államfő valamennyi román elnöke, azoké is, akik megválasztották, és azoké is, akik nem" - szögezte le.

A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Krónika pénteki lapszámában megjelent interjúban azt mondta, Klaus Johannis államfő az erdélyi magyarok szavazataival került tisztségbe, de nem viszonozta a támogatást.

Potápi a román államfő Erdély vélt kiárusításáról tett áprilisi kijelentését kommentálva megjegyezte: Klaus Johannisnak tudnia kell, hogy a szászokat a magyar királyok hívták be az 1200-as évek elején Erdélybe, kiváltságokat, autonómiát biztosítottak a Királyföldnek, amit a magyar uralom idején élveztek. Az erdélyi szászok azonban ezt úgy hálálták meg, hogy a magyar szabadságharcok idején a magyarok ellenségeivel szövetkeztek, és 1918. december 1-je után kimondták a csatlakozást Romániához.

"Én nem vártam sokkal jobbat Klaus Johannistól" - jelentette ki az államtitkár. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS