2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Minszkben őrizetbe vették a 73 éves Nina Bahinszkaját

2020. szeptember 20. 07:34, utolsó frissítés: 10:57

A belarusz rendőrség a szombati tüntetéseken több száz nőt vett őrizetbe Minszkben. AZ AFP hírügynökség szerint zöld egyenruhában és fekete álarcban lévő férfiak vették körül a tüntetőket, akik „csak gyávák verik a nőket!” felkiáltással vonultak végig a belarusz főváros utcáin. Az őrizetbe vettek között volt Nina Bahinszkaja, a 73 éves nagymama, aki a tiltakozó mozgalom ikonikus személyiségé vált.
Becslések szerint a szombati felvonuláson mintegy kétezer ember követelte Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását. A többségében nőkből álló demonstrálók útját elállták a rendőrök, akik aztán egyesével emeltek ki embereket a tömegből. Szemtanúk szerint egy eszméletlenül heverő nőt mentővel szállítottak el a tüntetés helyszínéről.

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.
Az álarcosoka 73 éves Bahinszkaja kezéből kitépték a zászlót, és betuszkolták egy fekete furgonba. A szombati tüntetések alkalmával mintegy 500 nőt tartóztattak le, majd – mivel a rabszállító kocsik felteltek –, a maszkosok abbahagyták a felvonulók elhurcolását. Bahinszkaját is szabadlábra helyezték letartóztatása után néhány órával. A nő nemcsak ez alkalommal került a tüntetések középpontjába. A hat hete tartó tiltakozásokról készült felvételeken többször volt látható, egyszer például beállt egy katonai teherautó elé. Bahinszkaja már a szovjet idők végén is tüntetett. (AFP/MTI)

Nyitókép: Elhurcolják Nina Bahinszkaját. Forrás: Tut.by Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS