2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt az amerikai szövetségi alkotmánybíróság egyik tagja, kemény politikai csatározások következhetnek

2020. szeptember 19. 10:32, utolsó frissítés: 10:39

Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg - jelentette be péntek este maga a bíróság, amely a szövetségi alkotmánybíróság szerepét tölti be az Egyesült Államokban.

"Ruth Bader Ginsburg bíró délután hunyt el washingtoni otthonában, a családja körében áttétes hasnyálmirigyrákban" - olvasható a legfelsőbb bíróság közleményében. Ginsburg az alkotmánybíróság legidősebb tagja volt, 1993-ban, a demokrata párti Bill Clinton elnök jelölésére választották a taláros testület tagjává.

Az elhunyt bírót a női jogok egyik élharcosaként tartották számon az Egyesült Államokban, de más témákban is a Legfelsőbb Bíróság liberális szárnyához tartozott, annak legbefolyásosabb tagja volt. A 2016-os választások idején - megsértve az alkotmánybírókra érvényes előírásokat - nyilvánosan véleményt formált politikai kérdésekben, a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton mellett.

Péntek éjjel az amerikai politikai élet személyiségei párthovatartozástól függetlenül méltatták őt. Donald Trump elnök például "nagyszerű asszonynak" nevezte, s azt mondta: szomorúsággal tölti el a halála. A minnesotai kampánykörúton lévő Trump a kíséretében lévő újságíróknak úgy fogalmazott: Ginsburgnak "kivételes élete volt".

Halála valószínűleg kemény politikai csatározásokhoz vezet az Egyesült Államokban, mivel Donald Trump amerikai elnök még a november eleji elnökválasztás előtt megpróbálja kinevezni az utódját a testületben, ezzel is növelve a konzervatívok arányát bíróságban. Eddig öt konzervatív és négy liberális bíró foglalt helyet a testületben, egy újabb - Trump által jelölt - konzervatív bíró még inkább konzervatív irányba alakítaná a testület összetételét.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője máris közleményben szögezte le, hogy kész megszervezni a szenátusi szavazást Ginsburg utódjáról, amennyiben Trump elnök jelöli az új bírót. "Ígéretet tettünk arra, hogy együtt dolgozunk Trump elnökkel, és támogatjuk programját, nevezetesen figyelemreméltó választásait a szövetségi bírói posztokra. Ígéretünket ezúttal is meg fogjuk tartani. Trump elnök jelöltjének joga lesz a szavazásra az Egyesült Államok szenátusában" - írta közleményében McConnell. A szenátus kisebbségben lévő demokrata párti csoportjának vezetője, Chuck Schumer ezt azonnal visszautasította a Twitteren, azzal érvelve, hogy Ginsburg utódjáról majd az elnökválasztás után kell dönteni.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a sajtónak küldött nyilatkozatában szintén így foglalt állást. "A választóknak meg kell választaniuk az elnököt és az elnöknek javasolnia kell egy bírát a szenátusnak" - írta.

Donald Trump valószínűsíthetően ismerte az elhunyt alkotmánybíró rossz egészségi állapotát. Ginsburg ugyanis eddig már többfajta rákbetegséggel küzdött meg, de az elmúlt hónapokban többször is kórházi kezelésre kényszerült. Az amerikai elnök a napokban nyilvánosságra hozott egy olyan, 200 nevet tartalmazó listát, amelyen a lehetséges alkotmánybíró-jelölteket nevezte meg. A péntek éjjeli televíziós vitaműsorokban már azt latolgatták, hogy melyik bíró lehet az, akinek jelölését az elnök bejelenti.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) arról számolt be, hogy Ruth Bader Ginsburg a halála előtti napokban unokájának diktált nyilatkozatában állítólag azt mondta: nem akarja, hogy az utódját az elnökválasztás előtt válasszák meg. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS