2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 40 világhírű művész állt ki nyílt levélben az SzFE mellett

2020. szeptember 18. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Nyílt levélben állt ki a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) mellett Cate Blanchett, Helen Mirren Salman Rushdie, Eddie Redmayne és még 40 világhírű művész -adta hírül az egyetem Facebook-oldala.

A nyílt levél szövegében kifejtik: mint ismert, a 155 éves SzFE szeptember 1-jén a magyar kormány döntése szerint közintézményből alapítványi tulajdonba került.

A kormány által kinevezett alapítványi kuratórium a magyar kulturális élet három tagjából, a MOL-csoport és a SLOVNAFT képviselőiből áll. Mindannyian szorosan kapcsolódnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz -írják.

A kuratórium az SzFE szenátusával folytatott tárgyalás nélkül úgy változtatta meg az egyetemi alapdokumentumokat, hogy ezzel megfosztotta a szenátust döntéshozatali hatáskörétől, ezáltal tönkretéve az intézmény autonómiáját. E tekintélyelvű beavatkozás hatására a szenátus és az egyetem vezetése lemondott.

A nyílt levélben ismételten kifejtik, hogy a hallgatók nem hajlandóak elismerni az új testületet, amelynek elnöke, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

„Vidnyánszky Attila régóta támadja az egyetemet, annak közösségét és eredményeit. Augusztus 31-én a hallgatók elfoglalták az egyetem főépületét. Az egyetemfoglaló diákok akciója óriási szolidaritási hullámot váltott ki. Támogatóik követelik az egyetemes értékek tiszteletben tartását egy olyan rendszerben, amely szisztematikusan felszámolja az önigazgatás és a függetlenség régóta kialakult kereteit. Színház- és Filmművészeti Egyetem esete nem egyedi Magyarországon. Része egy egész pályás kultúrharcnak, amelynek a célja, hogy az egész kulturális szférát és intézményeit megfosszák autonómiájuktól. Ez nem jelent mást, mint közvagyon privatizációját, melynek végén a nyereség a miniszterelnökhöz közeli emberekhez jut. Mi, alulírottak, az SzFE valódi vezetése mellett állunk. Arra kérjük a magyar kormányt, hogy állítsa vissza az SzFE autonómiáját, mely elengedhetetlen a művészi kreativitáshoz, az akadémiai kutatáshoz és az oktatáshoz”- áll a nyílt levélben. Az aláírók teljes névsorát meg lehet tekinteni a Facebook-bejegyzésben:

Nyílt levélben állt ki az SzFE mellett Cate Blanchett, Helen Mirren Salman Rushdie, Peter Brook még 40 világhírű...

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 17., csütörtök
(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS