2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kamuprofiloktól, kétes politikai kampányoktól hemzseg a Facebook - állítja egy elbocsátott alkalmazott

2020. szeptember 16. 11:28, utolsó frissítés: 11:28

Egy, a Facebooktól nemrég elbocsátott adattudós belső „feljelentése” nyomán aggasztó részletek derültek ki a Facebook működéséről. A közösségi óriás túl lassan és nem megfelelő határozottsággal lép fel a platformon tevékenykedő kamuprofilokkal szemben. A kirúgott alkalmazott elsősorban azokra az álprofilokra hívta fel a figyelmet, amelyek az amerikai elnökválasztásba és más, globális jelentőségű politikai ügyekbe is beavatkoztak. Ezeknek a helyzeteknek a megfelelő kezelésére nincs felkészülve a közösségi óriás, derül ki a belső dokumentumhoz hozzáférő BuzzFeedNews cikkéből, amit a portál a személyes információk védelmére való tekintettel nem publikált teljes egészében.


Sophie Zhang adattudós csak a cég belső rendszerében tette közzé memóját utolsó munkanapján, és arról is ír benne a többi dolgozónak, hogy komoly dilemmát okozott számára, hogy a vállalat vagy a világ és az alapvető emberi jogok iránt legyen lojális. Egykori munkaadója szerinte önkényes, lassú és nem kellően hatékony, ha a kamuprofilok és a politikai célzatú kampányok megállításáról van szó.

A cég által szem előtt tartott fókuszt is kritizálja: az elsődleges a spamek szűrése, míg a koordinált, elsősorban választásokat célzó kampányok nem kiemelt fontosságúak, amennyiben erőforrásokról van szó. Ennek eredménye volt az is, hogy a munkakörén túlmutató felelősséget kellett vállalnia.

Zhang 6600 szavas memója konkrét példákat hoz arra, miként használt fel kamuprofilokat például Azerbajdzsán és Honduras kormánya a közvélemény befolyásolására és az ellenzék lejáratására. De még számos olyan országot említ (köztük Indiát, Ukrajnát, Spanyolországot, Brazíliát, Bolíviát, Ecuadort) ahonnan bizonyíthatóan koordinált tevékenységeket végeztek a politikai jelöltek népszerűségének növeléséhez. A lassúságra példaként hozza, hogy 9 hónap kellett ahhoz, hogy a Facebook érdemi lépéseket tegyen Juan Orlando Hernandez, Honduras 2014 óta regnáló elnökét népszerűsítő, összehangolt kampányt végző kamuprofilok ellen – melyek közül több még most is aktív.

A Facebooknál három évet töltő szakember levelében így fogalmaz: „tudom, hogy vér tapadt az én kezeimhez is”. Erre utalva arra, hogy érezte vállán a pozíciójából adódó felelősség súlyát, hiszen sokszor olyan kérdésekben kellett döntenie, amelyek aztán komoly következményekkel járhattak társadalmi szinten. Mindezt úgy, hogy nem volt mögötte különösebb támogatás, és a munkakörén túlmutató feladatokat is el kellett végeznie. Ennek eredményeként belátja, hogy volt mikor ő is hibázott: például, amikor 2019-ben a bolíviai választások idején Evo Morales ellenzéki elnökjelölttel kapcsolatban gyanús tevékenységeket észlelt közösségi oldalon, de nem tett semmit. A szakember szerint ezzel hozzájárult ahhoz, hogy végül áldozatokat követelő tüntetések során mondott le posztjáról a férfi.

Zhang levele szerint a Facebook egyes országokat priorizál, például az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa egyes régióit, míg a kisebb országok demokráciájának megvédéséért nem tesz eleget. Míg a cég alkalmazottjaként dolgozott, bizonyos ügyekben csak akkor történt előrelépés, amikor többször is erőteljesebben hozta fel adott problémát.

A memó összességen körvonalazza, hogy ugyan a Facebook az erős fellépést és kompetenciát kommunikálja a külvilág felé, valójában rendszertelen kapkodás és átgondolatlanság jellemzi a belső folyamatokat. Problémaként emelte még ki, hogy a vállalatra nagy nyomást helyez a nyugati média, ezért a biztonsági hibákra fókuszálnak, ráadásul a rövidtávú tervek leginkább PR-célzatúak.

A közösségi cég szóvivője, Liz Bourgeois közleményben reagált a levélre, melyben azt írja, hogy a Facebooknak specializált csapatai és kiváló szakemberei vannak arra, hogy felderítsék és megállítsák a rendszert saját maguk előnyére fordító rosszakarókat, melynek eredményeként már több mint száz hálózatot sikerült lekapcsolni. „Minden egyes ügyet körültekintően vizsgálunk meg, köztük azokat is, melyeket Ms. Zhang említ, mielőtt lépéseket teszünk és nyilvánosan is állást foglalunk cégként” – szól a Facebooktól megszokott, sablonos válasz. (BuzzFeed/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS