2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szinte biztos, hogy ő lesz Japán következő miniszterelnöke

2020. szeptember 14. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

Szuga Josihide nagy többséggel nyerte meg hétfőn a japán Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségét, ennek következtében pedig szinte biztos, hogy ő lesz japán következő miniszterelnöke. A pártnak azért kellett elnököt választania, mert a korábbi elnök, Abe Shindzó miniszterelnök betegségekre hivatkozva lemondott.


A pártelnöki tisztségért induló Szuga Josihide 377 szavazatot gyűjtött be, míg az ellene induló Kishida Fumio 89-et, Ishiba Sigeru pedig 68-at. Isiba Sigeru volt védelmi miniszter valószínűleg azért vesztett, mert neki az LDP-n belül sokan nem bocsátották meg, hogy a múlt század 90-es éveiben egy időre elhagyta a pártot és nyíltan bírálta Abe politikáját.

A pártelnöki választás eredményeként nagy valószínűséggel a most megválasztott pártelnököt választják majd miniszterelnöknek is a japán parlamentben szerdán, aki a pártot és a kormányt is vezetni fogja majd várhatóan egészen a jövő évi japán parlamenti választásokig.

A 71 éves Szuga a japán kormány kabinettitkáraként és szóvivőjeként dolgozott nyolc évig Abe miniszterelnöksége alatt.

Az LDP élére emelkedett politikus korábban hangoztatta, hogy folytatja leendő elődje monetáris politikáját a kormányzati kiadások és reformok terén, diplomáciai tevékenységének központjában pedig az Egyesült Államok és Japán alkotta biztonsági szövetség áll majd.

A koronavírus-járvány kezdete előtt recesszióban volt a japán gazdaság, az új helyzetben az Abe nevéhez köthető gazdaságpolitika számos vívmánya is veszélyben van.

Szuga azt mondta, azt tervezi, hogy politikájában abszolút elsőbbséget élvez a gazdaság beindítása, továbbá elengedhetetlen a koronavírus visszaszorítása, ami szükséges a jövő évre halasztódott 2020-as tokiói olimpiai játékok megrendezéséhez is. (mti/hírszerk.)

Nyitókép: Wikipédia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS