2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Belarusz: diplomaták vigyáznak Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő biztonságára

2020. szeptember 11. 10:32, utolsó frissítés: 10:32

17 ország diplomatája gyűlt össze Szvetlana Alekszijevics irodalmi Nobel-díjas író, újságíró minszki lakásában, hogy ezzel akadályozzák meg, hogy őt is elvigyék a belarusz hatóságok, mint már sokadik ellenzéki vezetőt, aki a csalással megválasztott Lukasenka ellen szólal fel.

A svéd minszki nagykövet tett közzé erről egy Tweeter-posztot, amiben felsorolja az író mellett kiálló országokat. Svédország mellett Románia, Bulgária, Olaszország, Litvánia, Szlovákia, Hollandia, Ausztria, Lettország, Szaud-Arábia, Lengyelország, Észtország, Franciaország, Németország, Csehország, Finnország és az Európai Unió egyik diplomatája kíséri folyamatos figyelemmel az író biztonságát.Az elcsalt választások utáni békés átmenet reményében, a minszki rezsimmel való párbeszédre hozta létre az ellenzék a Koordinációs Bizottságot, amelynek Alekszijevics is tagja. A hatalom azonban röviddel a szerveződés megalakulását követően egyértelművé tette, hogy nem hajlandó az eszmecserére: a bizottságot alkotmányellenesnek nyilvánították, tagjait pedig sorra vetették börtönbe vagy üldözték külföldre.

A belarusz belbiztonsági szolgálat emberei hétfőn hurcolták el Marija Kolesznyikovát, az ellenzék prominens vezetőségi tagját. A fogvatartott nő ügyvédjén keresztül csütörtökön arról számolt be, mennyire embertelenül bántak vele: kámzsát húzták a fejére, majd az ukrán határra vitték, hogy kiutasítsák hazájából. Megfenyegették, hogy ha önként nem távozik, akkor is mindenképpen kiviszik az ország területéről – élve vagy darabokban. Kolesznyikova azonban nem engedett a nyomásgyakorlásnak, széttépte útlevelet meghiúsítva ezzel kiutasítását.

Szerdán az ellenzéki bizottság egy másik tagját, Makszim Znakot is maszkos ismeretlenek vitték el, és vélhetően hasonló sors várt volna a szerveződés utolsó, még Belaruszban szabadlábon lévő tagjára, Szvetlana Alekszijevicsre is. A Nobel-díjas írónő lakásánál szerdán jelentek meg a hatalom maszkot viselő emberei, akik többször is becsengettek hozzá, hogy megfélemlítsék őt. Alekszijevics ezért rezsim-kritikus újságírókat hívott otthonába, de amikor híre ment az esetnek, akkor európai országok diplomatái – köztük nagykövetek – is megérkeztek lakására, hogy jelenlétükkel védelmet nyújtsanak a 72 éves írónőnek az esetleges karhatalmi önkénnyel szemben. A diplomaták csütörtökön is visszatértek, és a sajtóértesülések szerint a német diplomaták 24 órás őrséget biztosítanak, egymást váltva, a Nobel-díjas írónőnek.

A külföldi nagykövetségek garanciákat kértek a hatóságoktól arra, hogy nem fogják zaklatni az írónőt, aki egyébként csak jelképesen vett részt a Koordinációs Tanács munkájában. A diplomatáknak csak a külügyminisztériumból válaszoltak, és azt mondták, a rendőrség pillanatnyilag nem tervezi Alekszijevics őrizetbe vételét, garanciát nem adhatnak, mert az ügy a rendőrség hatáskörébe tartozik. (euronews/hvg.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS