2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezrek tiltakoznak Budapesten, élőláncot alkotva az SZFE politikai megszállása ellen

2020. szeptember 06. 17:36, utolsó frissítés: 21:16

Update 2.: A színművészetis diákok követeléseit tartalmazó chartát az egyetem és az Országház között végig felálló sorfal tagjai adták át egymásnak kézről kézre.

Update: Az egyetem épülete előtt Upor László rektorhelyettes vázolta fel a helyzetet, méltatta a diákok kiállását, és megköszönte a kiállást az intézmény mellett mindenkinek.

Egyúttal bejelentette, hogy a tanév rendjét megváltoztatja, a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítja, a tanítás kezdeti időpontját pedig egy héttel eltolja. A bejelentését vastapssal fogadta az SZFE előtt összeverődött többszázfős tömeg.

A diákok ugyanitt azt jelentették be, hogy fenntartják a tiltakozásukat mindaddig, amíg a kuratórium és Vidnyánszky Attila nem mondanak le. „Amíg nem teljesülnek a követelések a tanév nem indulhat el” - hangzott el a hallgatói önkormányzat képviselőitől, akik bejelentették azt is, hogy hétfőn a tanévnyitó helyett egyetemi fórumot tartanak.

A tiltakozók az egyetem épületétől kezdődően kézről kézre adogatva juttatták el az egyetem chartáját az Országházig. A szervezők felhívták a résztvevők figyelmét, hogy a járványhelyzet miatt figyeljenek oda egymásra, és lehetőleg viseljenek maszkot és kesztyűt.

Az SZFE-charta szövege többek közt utal a magyarországi felsőoktatás eddigi szabályozása során is alapul vett Magna Charta Universitatum négy alapelvére, köztük arra is, hogy: „az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie.”

------------------

Vasárnap délutánra nagyszabású demonstrációt hirdettek meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai Budapesten, ezzel tiltakozva ismételten a felsőoktatási intézmény irányításának önkényes átalakítása, és az egyetem működtetésére kijelölt Vidnyánszky Attila vezette kuratórium ellen - számolt be a 444.hu.

Fotó: Ács Dániel/444.huFotó: Ács Dániel/444.hu


A hallgatók és a hozzájuk csatlakozó tüntetők egy stafétaláncot képeznek az egyetem Szentkirály utcai épülete és a Parlament között, érintve az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Fővám téri, és a Magyar Tudományos Akadémia Antal József Rakparton álló épületét is.

Az eseményről a hamarosan Telex.hu néven portáként újraindulni készülő, volt indexesek által léterhozott Facebook oldal is beszámolt egy videóban:A Euronews fotói a helyszínről:(444/telex)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS