2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemzetközi fellépést sürget a NATO és az EU a Navalnij-ügyben

2020. szeptember 06. 10:08, utolsó frissítés: 10:20

Az alapvető demokratikus jogok elleni durva támadásnak nevezte a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij megmérgezését Jens Stoltenberg. A NATO-főtitkár nemzetközi fellépést szorgalmazott Oroszország ellen - írja a hvg.hu.


„Ez nem csak egy ember elleni akció volt, támadás érte az alapvető demokratikus jogokat. Navalnij megmérgezése a nemzetközi jog durva megsértését jelenti és ezért nemzetközi válaszra van szükség” – mondta Stoltenberg a NATO-nagykövetek rendkívüli értekezlete után. A NATO-főtitkár az után szólalt meg, hogy a német hatóságok megerősítették, a vezető ellenzékit egy orosz katonai idegméreggel, a Novicsokkal próbálták meg megölni augusztus 20-án, Omszkban. A Novicsok 2018-ban került be a hírekbe, akkor – feltételezhetően orosz ügynökök – ugyanezzel a szerrel követtek el merényletet az angliai Salisbury-ben az egykori orosz hírszerzőt, Szergej Szkripal és lánya, Julija ellen.

„A vegyifegyverek felhasználása teljes mértékben elfogadhatatlan, és a nemzetközi jog és az emberi szabadságjogok megsértését jelenti. Az EU közös nemzetközi fellépést sürget és nem zárja ki büntetőintézkedések meghozatalát sem” – ezt már Josep Borrel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője mondta.

A határozott szavak ellenére egyelőre kicsi az esély arra, hogy újabb komoly szankciókat léptetne életbe a Nyugat Oroszország ellen: az elkövető személye nem ismert, a Kreml pedig tagadja, hogy bármi köze lenne a Navalnij elleni támadáshoz. Az EU és az USA 2014-ben vezetett be szankciókat Oroszország ellen az Ukrajnához tartozó Krím annektálása és a kelet-ukrajnai oroszpárti szakadárok támogatása miatt. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS