2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Navalnijt kezelő orosz orvosok kitartanak amellett, hogy nem történt mérgezés

2020. szeptember 03. 18:31, utolsó frissítés: 18:31

Alekszej Navalnijt kezelő, illetve tőle vett mintákat vizsgáló orvosok csütörtöki televíziós nyilatkozataikban kitartottak amellett, hogy az orosz ellenzéki politikus nem mérgezés következtében esett kómába.


Alekszandr Szabajev, Omszk megye főtoxikológusa a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva részletesen ismertette, hogy milyen vizsgálatokat végzett Navalnijon. Megismételte, hogy nem találtak súlyosan mérgező anyagot a politikus szervezetében, és a páciensnél anyagcsere-betegség léphetett fel, amely a szénhidrátanyagcsere-zavarban nyilvánult meg. Elismerte, hogy a betegnél "mozaikszerűen" és nagyon röviden jelentkeztek ugyan a kolinerg-szindróma tünetei, de a szervesfoszfor-mérgezés klasszikus képe nem alakult ki. Szabajev kijelentette, hogy ha a politikust valóban Novicsok idegméreggel mérgezték volna meg, akkor azt a környezete is megszenvedte volna.

Mihail Pocvherija, a moszkvai Szklifoszovszkij Mentő Kutatóintézet akut mérgezési és szomatopszichiátriai rendellenességek osztályának vezetője elmondta a Rosszija 24-nek, hogy a Navalnijtól vett mintákat az Agilent Technologies USA tömegspektrométerével vizsgálták meg, amely 240 ezer szabványos anyagkészletet tartalmaz az Egyesült Államok Nemzeti Szabványügyi Intézetének megfelelő elektronikus bázisával együtt.

"A vizsgált nedvekben foszfororganikus vegyületeket, valamint a kolenészterázt gátló gyógyszereket nem sikerült kimutatni. Ezenkívül nem találtunk idegen csúcsokat sem: olyan ismeretlen anyagokat, amelyek nem szerepelnek a berendezés könyvtárában" - nyilatkozott Pochverija.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

A Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg. A német kormány szerdán a vizsgálati eredmények alapján közölte, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.

Berlin egyeztetést kezdett európai uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről. Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS