2021. szeptember 26. vasárnapJusztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

SZFE-hallgatók: a blokád addig áll, amíg a követeléseik nem teljesülnek

2020. szeptember 02. 17:40, utolsó frissítés: 2020. szeptember 03. 17:45

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói még a hétfő esti tüntetés után foglalták el az egyetem épületét és állított blokádot.


Másnap vastapssal kísért sajtótájékoztatón olvasták fel az intézmény új kuratóriumának és felügyelőbizottságának lemondásáról szóló követeléseiket.

Fotók: Bács Csongor helyszíni felvételeiFotók: Bács Csongor helyszíni felvételei




A Transindexhez eljuttatott helyszíni képeken a hallgatók szerda délutáni sajtótájékoztatója látható, ahol az SZFE-s diákok megerősítették az előző nap felolvasott tizenhárom pontos követelésüket.



A HVG.hu értesülései szerint ígéretet téve arról: „a blokádot addig nem oldják fel, amíg a követeléseik nem teljesülnek”.

A hallgatók szerint ugyanis nagyon más fogalmaik vannak a párbeszédről, mint Vidnyánszky Attiláéknak (az SZFE-t irányító alapítvány vezetője - szerk. megj.), akik aláírt papírokkal érkeztek a minisztériumi tárgyalásra.



A szerdai tájékoztatón továbbá közölték: a blokádot felváltva, napi őrségváltással tartják fenn. A résztvevők vigyáznak egymásra, maszkot hordanak és kézfertőtlenítőjük is van. A demonstráció szervezői szerint nem az egyetemi munka akadályozása a céljuk, az új vezetők személye ellen tiltakoznak.



A diákok sajtótájékoztatója után az egyetem vezetői beszéltek, miután visszajöttek a Vidnyányszky Attilával való egyeztetésről.



Ők azt mondták a 444.hu szerint, hogy nagyon távol állnak az álláspontok, nem sikerült egyességre jutniuk, viszont lemondásuk ellenére szeptember végéig még ők viszik tovább az egyetem ügyeit. Ami az egyetem vezetői szerint nem lesz egyszerű, mert a tanári karból folyamatosan távoznak a színház- és filmművészeti szakemberek az utóbbi hetek történtei miatt.



A hallgatóknak azzal van problémájuk, hogy az SZFE-t más egyetemekhez hasonlóan előbb alapítványi modellbe kényszerítették, majd az egyetem felsővezetését kizárták a döntéshozatalból, ami által sérült az egyetem autonómiája.



(hírszerk./HVG/444)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS