2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemond a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése

2020. augusztus 31. 15:58, utolsó frissítés: 16:56

Szeptember elsejei hatállyal lemond a budapesti a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése és szenátusa - tájékoztat az egyetem hétfő délutáni sajtótájékoztatóján bejelentett döntésről a 444.hu.


"Tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát", keddi hatállyal "kénytelen lemondani" vezetői pozíciójáról Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja - közölte Upor László, aki Novák Eszterrel egyetemben tanárként az egyetemen marad. Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője már korábban bejelentette lemondását. Upor László közölte: az intézmény távozó vezetői mindaddig nem vállalnak az egyetemen vezetői feladatokat, ameddig annak önrendelkezése helyre nem áll.

Novák Eszter a sajtótájékoztató azt is elmondta, hogy az SZFE tanárai és hallgatói alkotmányos panasszal fognak élni az egyetem autonómiájának megsértése miatt.

Az egyetem vezetése amiatt mondott el, hogy pénteken kiderült, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium a szenátus minden fontos jogkörét elvette, és gyakorlatilag semmibe vette a vezetőség javaslatait. A hvg.hu összefoglalója szerint a Vidnyánszky Attila által múlt héten aláírt új alapító okirat értelmében szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Az SZFE függetlensége körüli helyzetről itt írtunk korábban. (mti/444.hu/hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS