2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FRISSÍTVE: A születésnapos Lukasenka ismét gépfegyvert szorongat, a tüntetőket páncélosok fenyegetik

2020. augusztus 30. 16:28, utolsó frissítés: 20:13

Mintegy 125 tüntetőt tartóztatott le a mai nap folyamán a belarusz rendőrség. A hírügynökségek beszámolói szerint a páncélos járművek és tankok bevetésre készen állnak, és a fülföldi újságíróknak sikerült lencsevégre kapniuk a születésnapját „ünneplő Lukasenkát”: ezúttal golyóálló mellényben volt, és ismét géppuskával fölfegyverkezve fotózták a rezidenciája udvarán tartózkodó diktátort. A több tízezer tüntető egy része a felvételek tanúbizonysága szerint végigfeküdt az áttesten, hogy megakadályozzák a páncélosok és a karhatalmi erőket a tömeg visszaszorításában.
--------------
Belaruszban 22 napja tartanak töretlen erővel a különböző demonstrációk, sztrájkok annak érdekében, hogy az országot két és fél évtizede megkérdőjelezhető eszközökkel uraló Alekszandr Lukasenka megváljon végre a hivatalától, és új, korrekt választásokat írjanak ki. Miközben ismét ezrek tüntetnek a fővárosban, a hivatalos propaganda az ország "bátyuskájához", Lukasenkához intéz dicsőitő szólamokat születésnapja alkalmából.

A rossz idő ellenére komoly tömeg gyűlt össze a „Béke és Függetlenség Menetének” keresztelt demonstrációra Minszkben. A tüntetők csoportokban érkeztek a főváros központi helyszíneire annak ellenére, hogy a rendőrség és egyéb belbiztonsági alakulatok nagy erőkkel képviseltetik magukat az utcákon, szögesdrótokból, járművekből és valóságos rohamrendőr-falanxokból álló formációk próbálják akadályozni az ellenzéki mozgósítást, egyelőre mérsékelt sikerrel.Hírügynökségek szerint a rendőrök már elkezdték a tüntetők letartóztatását, és tucatnyi embert szállítottak el rabszállítókkal. Előző napon, szombaton, dacolva a hatósági tilalommal, több ezer nőt tüntetett Minszkben Lukasenka lemondását követelve. Akkor is komoly rendőri készültség kísérte a felvonulást.

A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint, előző napon 29 ember állítottak elő a nem engedélyezett tömegmegmozdulásokon való részvétel miatt. A tárca arról számolt be, hogy „42 csomóponton zajlott le polgári politikai aktivitás”, amelyen több, mint 8,5 ezren vettek részt.
A kormánymédia mindeközben Lukasenka születésnapjára kissé propagandaizű közvetítéseket sugároz, például egy olyat, amelyben magas rangú katonai vezetők, tehát felnőtt emberek „Boldog születésnapot, Apu!” – felkiáltással gratulálnak a vezetőnek, ahogy az az alábbi videón is látható.A Kreml közben arról tájékoztatott vasárnap, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon egyeztetett Lukasenkával, és abban állapodtak meg, hogy az elkövetkező hetekben Moszkvában találkoznak egymással. A közlemény szerint a telefonbeszélgetés során megerősítették az orosz-fehérorosz szövetség megszilárdításának kölcsönös szándékát. Putyin felköszöntötte Lukasenkát születésnapja alkalmából.

Putyin és Lukasenka az elmúlt napokban-hetekben többször beszélt egymással telefonon a fehérorosz válságról. Korábban Putyin egy interjúban közölte, hogy elismeri az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás eredményét, és Moszkva visszafogottabban kezeli az ottani helyzetet, mint az Egyesült Államok és az európai országok, amelyek politikai nyomást gyakorolnak Minszkre. Hozzátette, hogy Oroszország teljesíti a orosz-fehérorosz államszövetség keretein belül vállalt kötelezettségeit, és abból indul ki, hogy a minszki helyzet békés úton rendeződik. Putyin csütörtökön bejelentette, hogy tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy “szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak, a lépést heves nemzetközi bírálatok érték a többi között a NATO, Lengyelország, illetve a fehérorosz ellenzék részéről is.

Az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és Svájc szombaton közös nyilatkozatban élesen bírálta a fehérorosz hatóságoknak a tüntetőkkel szembeni fellépését. Mint írták, elítélik az aránytalanul alkalmazott erőszakot, és követelik a fehérorosz hatóságoktól, hogy hagyjanak föl ezzel, valamint azzal is, hogy katonai erő bevetésével fenyegetik az ország polgárait.

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta – több mint három hete – zajlanak ellenzéki tüntetések. A választás hivatalos végeredménye szerint Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást. (MTI/hírszerk.)

Nyitókép: Tüntetők Minszkben augusztus 31-én. Forrás: a Tut.By Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS