2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átadták az Összetartozás emlékhelyét Budapesten

2020. augusztus 20. 13:30, utolsó frissítés: 13:34

Augusztus 20-i díszünnepélyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Áder János magyar köztársasági elnök és Kövér László házelnök cserkészek és katonák körében felavatta az „Összetartozás emlékhelyét” (Trianon-emlékművet) Budapesten.


Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdFotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatánál megépült emlékhely felavatásán az államfő és a miniszterelnök is beszédet mondott.

Európának úgy kell megtalálnia a jövőjét, hogy egyik fele sem kényszeríti a másikra saját élet- és világfelfogását, ez ma az európai egység alfája és ómegája - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök .

A magyar kormányfő szerint a Nyugat elvesztette vonzerejét "a mi szemünkben", Közép-Európa pedig nem tűnik kívánatos világnak az ő szemükben.

Fotó: MTI/Mónus MártonFotó: MTI/Mónus Márton


A most átadott emlékhelyről Orbán Viktor azt mondta: ez felhívás, sőt sürgető kiáltás is azokhoz a közép-európai népekhez, amelyek életüket egy megújított keresztény világban képzelik el, hogy rá kell találniuk az együttműködés útjára, meg kell találniuk azt a formát, amely egyszerre garantálja nemzeti önállóságukat, a közép-európai népek szövetkezését és hozzájárul az európai egységhez is.

Az emlékművön több mint 12 ezer, a történelmi Magyarországhoz tartozó helységnév szerepel, amelyet az 1913-as helységnévtár szerinti változatban véstek fel a gránittáblákra. A 1913-as helységnévtárral viszont az a probléma, hogy abban több ezer település nevét magyarosították akkor anélkül, hogy azokban magyarok laktak volna, így figyelmen kívül maradt a községek alapítása és története is.

Fotó: MTI/Mónus MártonFotó: MTI/Mónus Márton


(mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS