2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szerdán tart csúcstalálkozót az Európai Unió a fehéroroszországi helyzetről

2020. augusztus 18. 17:55, utolsó frissítés: 18:42

Charles Michel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnöke kedden telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az egyre súlyosbodó fehérorosz helyzetről.


"Csakis békés és minden felet érintő eszmecsere útján lehet megoldani a válságot Fehéroroszországban" - közölte Michel a telefonbeszélgetést követő Twitter üzenetében.

Szerdán az EU-tagállamok vezetői, videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehérországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztások után kialakult krízisről. A tagországok elnökei és miniszterelnökei várhatóan az ország ellen előkészített uniós szankciókról hoznak döntést, és közös üzenetet küldenek a moszkvai vezetésnek, amelyben az orosz beavatkozás elkerülésére szólítják fel Putyint.

Moszkva múlt vasárnap jelentette be, hogy kész katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.

Belaruszban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint az oroszbarát Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A szavazás eredményének kihirdetését követő négy napban, mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, könnygáz- és hanggránátokat, valamint gumilövedékeket vetettek be. Legalább két tüntető meghalt. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS