2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

220 ezer ember tüntetett Minszkben Lukasenka ellen

2020. augusztus 16. 22:36, utolsó frissítés: 2020. augusztus 17. 10:13

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy vasárnapi minszki gyűlésen leszögezte: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle.


Lukasenka tagadta, hogy csalással szerezte meg hatodik mandátumát. Az államfő az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózása miatt. Egyúttal azt állította, hogy a NATO csapatokat von össze országa nyugati határán.

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, amelynek során a hivatalban lévő Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg a végleges eredmények szerint. Az ellenzék választási csalással vádolta meg az államfőt.

Mintegy 220 ezer ember tüntetett Miszkben a szabadságjogokért és Lukasenka ellen; az elnök próbált ellentüntetőket felvonultatni, de csak néhány ezer személy előtt volt kénytelen beszédet mondani - jelenti a BBC. Más városokban is voltak megmozdulások az ellenzék Litvániába menekült vezetője, Szvetlana Tyihanovszkaja felhívására.

Lukasenka hétvégén kétszer is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki katonai támogatást is ígért neki hatalma megtartásához. Az orosz kormánypárti tévéadók a 2014-es ukrajnai eseményekhez hasonlítják a mostani fehéroroszországi történéseket.

Eközben egyre érkeznek a jelentések a hatósági erőszak különböző formáiról az ellenzékiekkel szemben.

Mint ismeretes, Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki jelölt, a hivatalos eredmények szerint alulmaradt, de az ellenzékiek szerint az elnökválasztáson győztes politikus Litvániába menekült. Gyermekeit már korábban - a választások előtt - odamenekítette, számítva a hatósági megtorlásra.

(hvg.hu, bbc.co.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS