2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rezeg a léc Alekszandr Lukasenka Fehéroroszország elnöke alatt?

2020. augusztus 15. 17:24, utolsó frissítés: 2020. augusztus 16. 17:37

Az orosz sajtó szerint Alekszandr Lukasenka belarusz elnök helyzete bizonytalan. Egyes lapok egyenesen arról írnak, hogy az egy hete újraválasztott Lukasenka, csak külső segítséggel tudná megőrizni hatalmát.


Az országot 26 éve irányító 65 éves politikus és újrázó elnök nagyon magas, 80,1 százalékkal nyerte meg a múlt vasárnapi elnökválasztást. Legfőbb ellenlábasa, Szvetlana Tyihanovszkaja, az angoltanárnőből lett 37 éves ellenzéki politikus azonban azt állítja, a BelTA állami hírügynökség jelentésével ellentétben, hogy ő valójában a szavazatok 10,12 százaléka helyett, 60-70 százalékát kapta. Lukasenka győzelmében pedig a lakosság többsége nem hisz. Tyihanovszkaja a választások után Litvániába menekült.

Aleksandr Lukasenko. Forrás: Facebook-oldalAleksandr Lukasenko. Forrás: Facebook-oldal


A vitatott tisztaságú voksolás után több városban, napok óta tartó tüntetéshullám vette kezdetét. A heves intenzitású rendőri erőszakról szóló képsorok bejárták a világhálót. A hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer embert vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Hetven újságírót is letartóztattak.Belarusz elnökének helyzetének bizonytalanságára utal, hogy orosz hírforrások szerint emez szombaton telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Noha a választások előtt Lukasenka még azzal vádolta Oroszországot, hogy destabilizálni akarja Belaruszt. Ezt követően pedig váratlanul letartóztattak 33 orosz zsoldost, akik állítólag átutazóban voltak Minszkben.

„Szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjek Vlagyimir Putyinnal, mert a tüntetéshullám már nem csak Belarusz számára jelent fenyegetést” – nyilatkozta Minszkben a BeLta fehérorosz hírügynökségnek, a telefonos egyeztetés előtt Lukasenko. Hozzátette, a 2004-es, ukrajnai „narancsos forradalomhoz” hasonló események zajlanak Fehéroroszországban. Szavait egyes elemzők úgy értékelték, hogy az utolsó európai diktátorként emlegetett államfő Putyinhoz fordul segítségért.

Vladimir Putyin és Aleksandr Lukasenko 2015-ben. Forrás: commons.wikimedia.orgVladimir Putyin és Aleksandr Lukasenko 2015-ben. Forrás: commons.wikimedia.org


Steve Rosenberg, a BBC moszkvai tudósítója több nagyobb orosz lapot szemlézett, amelyek kétségesnek látták, hogy Lukasenka külső segítség nélkül a helyén maradhat.A Kreml szócsöveként is számon tartott Russia Today azonban inkább Lukasenka álláspontján van. És vele egyetértésben állította, külföldi erők szervezkednek a hatalom megdöntésére, ahogyan azt már korábban is többször megtették.

A fehérorosz elnök a külső fenyegetés kapcsán megjegyezte, ha szükséges, Oroszország beavatkozása is elképzelhető, ami az orosz hadsereg bevetését jelentené. (hírszerk./BBC/MTI/Mérce/Népszava/Index)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS