2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

2020. augusztus 14. 20:28, utolsó frissítés: 20:28

Az Egyesült Államok közvetítésével békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be Donald Trump amerikai elnök először a Twitteren, majd később a washingtoni Fehér Házban tartott tájékoztatóján is csütörtökön.


Az elnök megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két "nagyszerű barátja" között "történelmi békemegállapodás" született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

A közös nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek koronahercege, trónörökös írta alá.

Donald Trump közzétette a teljes nyilatkozatot, amelyből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését is.

A történelmi jelentőségű diplomáciai áttörés elősegíti majd a megbékélést a közel-keleti térségben, és bizonyítéka a merész diplomáciának, a három vezető víziójának és az Egyesült Arab Emírségek és Izrael bátorságának" – szögezték le a közös nyilatkozat aláírói. A békemegállapodást Ábrahám Egyezménynek nevezték el. Trump nevetve hozzátette, hogy szívesen nevezte volna el Trump-egyezménynek, "de ezt a média nem értette volna meg".

A bejelentésről elismerően írt mint a The Wall Street Jurnal, a The New York Times és a The Washington Post is. A Times "geostratégiai földrengésnek" minősítette, a Post pedig Donald Trump külpolitikai győzelmeként értékelte a megállapodást. A The Wall Street Journal szerint az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között amerikai közvetítéssel létrejött békemegállapodás áttörés, s a korábbi amerikai stratégia hibás voltát bizonyítja. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS