2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

2020. augusztus 13. 18:59, utolsó frissítés: 21:08

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek - jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren csütörtökön.

Az elnök megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két "nagyszerű barátja" között "történelmi békemegállapodás" született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással.Donald Trump közzétette a békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot, amelyet az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek adott ki.Ebből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá.

Ezzel a megállapodássa Izrael lényegében felfüggeszti a Ciszjordánia egyes részeinek elfoglalására irányuló törekvéseit.

"Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az izraeli kormányfő megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Mint mondta, a békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.

Netanjahu történelmi pillanatnak, közel-keleti áttörésnek nevezte a megállapodást, amely Egyiptom és Jordánia után a harmadik arab állammal kötött izraeli békeegyezmény, és felhívta a figyelmet a két ország közti hasonlóságra: mint mondta, mindkét helyen virágzó országot hoztak létre a sivatagban. (mti, digi24)

Nyitókép:unitedwithisrael.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS