2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A moldovai elnök már egyezkedett az oroszokkal, hogy ők is kapjanak a vakcinából

2020. augusztus 13. 08:46, utolsó frissítés: 08:46

Idor Dodon egyezkedésbe kezdett az orosz hatóságokkal, hogy Moldova Köztársaságnak is juttassanak abból a koronavírus-elleni vakcinából, amelynek a bejegyzését kedden jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Komsomolskaia Pravda orosz nyelvű lap azt írja, hogy az elnök nem siet, hogy először a saját családját oltassa be, hanem inkább kivár.

Dodon a lapnak azt nyilatkozta, hogy először az orvosokat és azokat kell beoltani a vakcinával, akik az első vonalban harcolnak a járvány ellen. Az elnök elmondta, hogy múlt heti moszkvai látogatásán is egyezkedett már az orosz hatóságokkal a vakcináról, de azt megelőzően is érdeklődött iránta.

„Nagy az esélye annak, hogy kapni fogunk a vakcinából. Biztosan elérhetővé fogjuk azt tenni az állampolgárok számára is, de először az egészségügyi személyzet kap belőle”- mondta.

Az elnök úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az egészségügyben dolgozók beoltása után a rendőrök, határőrök, tanárok és az idősebb generáció tagjai kapják majd meg az oltást, újságírói kérdésre válaszolva pedig azt mondta, nem törekszik arra, hogy magát és a családját minél előbb beoltassa.

Az elnök elmondta azt is, hogy a tárgyalások kimenetelőtől függ, hogy a moldvaiak számára ingyenes, vagy fizetős lesz a koronavírus-elleni vakcina. Reményei szerint még az ősz folyamán sikerül majd a vakcinát Moldovába szállítani, az országban ugyanis november 1-jén tartják az elnökválasztást, aminek november 1-jén kezdődik a kampánya.

A Pruton túli köztársaságban eddig 860 emberéletet követelt magának a járvány, és közel 28.700-an fertőződtek már meg az új koronavírussal.

Vlagymir Putyin orosz elnök keddi bejelentése szerint az oroszok által kifejlesztett vakcina hatékonyan működik, és tartós immunitást biztosít.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Tarik Jasarevic az elnöki bejelentésre reagálva elmondta: a szervezet egyeztet az orosz hatóságokkal arról, milyen feltételek teljesülése mellett tudja elfogadni az Oroszországban már bejegyzett vakcinát. Hangsúlyozta: bármilyen oltóanyag elfogadásának feltétele, hogy a legszigorúbban áttekintsék és megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát. (G4Media.ro/hírszerk.)

Nyitókép: kremlin.ru

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS