2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pompeo: az Egyesült Államok aggódik a fehéroroszországi fejlemények miatt

2020. augusztus 12. 22:08, utolsó frissítés: 22:09

Az Egyesült Államok nagyon aggódik a fehéroroszországi fejlemények miatt, és továbbra is mindent megtesz az ottani civilek, a tüntetők védelme érdekében - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Prágában sajtóértekezleten, miután munkaebéd keretében Andrej Babis cseh kormányfővel tárgyalt.


"Nagyon aggódunk, mert a választások nem voltak szabadok és igazságosak" - szögezte le kérdésre válaszolva Pompeo. Szerinte az Egyesült Államok már felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a civil tüntetők ellen, s ez az álláspontja változatlan. "Azt akarjuk, hogy a fehérorosz emberek is olyan szabadságban éljenek, mint mi" - tette hozzá a miniszter.

Andrej Babis "sokkolónak, botrányosnak" minősítette a fehéroroszországi fejleményeket, szerinte a tüntetők elleni erőszak alkalmazása "elfogadhatatlan".

"Bízom abban, hogy az Európai Unió a fehéroroszországi fejleményekkel kapcsolatban nem marad csak a nyilatkozatok szintjén, hanem konkrét lépéseket tesz az ottani rendszer ellen" - hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Mike Pompeo és Andrej Babis egyetértettek abban, hogy Oroszország igyekszik megsemmisíteni a demokráciát, és szétverni a nyugati szövetségi rendszert. "Moszkva nem fog sikerrel járni, a szabadság győzni fog" - mondta az amerikai tárcavezető újságíróknak. Kifejezte meggyőződését, hogy Csehország mindig jól fog dönteni, ha az autoriter rendszer és a demokrácia között kell választania. Később hozzátette, hogy Kína célja szintén a nyugati demokráciák megsemmisítése.

"Az amerikai külügyminiszter megalapozatlanul támadja és becsmérli Kínát, hogy ellentéteket szítson Kína és más államok között" - reagált Kína prágai nagykövetsége Pompeo ezen kijelentéseire. A miniszter több ízben is nagyon élesen bírálta Pekinget, s egyebek között azzal vádolta, hogy világuralomra törekszik.

"Pompeo kijelentései tele vannak ideológiai előítéletekkel, a hidegháborúra emlékeztetnek, és ellentétben vannak korunkkal" - szögezte le nyilatkozatában a Kína kínai nagykövetsége.

Andrej Babis úgy fogalmazott, hogy a cseh-amerikai viszony jelenleg rendkívül jó. Kijelentette: a munkaebéd keretében ismertette Pompeóval a visegrádi csoport működését is. "Európa nemcsak Németország vagy Franciaország, sokkal szélesebb. Beletartoznak a V4-ek is" - mondta a cseh kormányfő újságíróknak.

A cseh kormányfő szerint a felek véleményt cseréltek a Dukovany atomerőmű tervezett bővítéséről is. A mintegy 250 milliárd koronás projekt iránt több külföldi vállalat, köztük az amerikai Westinghouse, valamint egy-egy orosz és kínai cég is érdeklődik.

"Amennyiben Oroszországnak lényegesebb befolyása lenne az atomerőmű bővítésére, az talán Csehország függetlenségét is alááshatná" - vélekedett Pompeo. Babis ezzel összefüggésben csak annyit jegyzett meg, hogy a tervezett két új energiablokk megépítésére nemzetközi pályázatot írnak ki.

Ami a biztonsági kérdéseket illeti, Pompeo szerint Csehország és az Egyesült Államok együttműködése nagyon jó, "egy csapatot" alkotnak. "Készek vagyunk segíteni. Ha valaki veszélyeztetni fogja önöket, akkor az önök oldalára állunk. Tudjuk, hogy a demokráciát fogják választani" - tette hozzá Pompeo.

Az amerikai külügyminiszter délután rövid beszédet mondott a cseh parlamenti felsőházban, a szenátusban, és fogadta őt Milos Zeman cseh államfő is. A prágai sajtó szerint alapvetően udvariassági látogatásról volt szó. "Milos Zeman a beszélgetés során felhívta Pompeo figyelmét arra, hogy a nagyhatalmaknak össze kellene fogniuk a nemzetközi terrorizmus elleni harcban" - mondta a találkozó után Andrej Babis.

Csehország az amerikai külügyminiszter többnapos közép-európai körútjának első állomása. Mike Pompeo Prágából csütörtökön Szlovéniába utazik, majd Ausztriába és Lengyelországba látogat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS