2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A WHO kételkedik az orosz vakcina hatékonyságában

2020. augusztus 12. 08:58, utolsó frissítés: 08:58

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden bejelentette a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését, de a bejelentésre a nemzetközi színtéren sokan kétkedve reagáltak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Tarik Jasarevic azt mondta: a szervezet egyeztet az orosz hatóságokkal arról, milyen feltételek teljesülése mellett tudja elfogadni az Oroszországban már bejegyzett vakcinát. Hangsúlyozta: bármilyen oltóanyag elfogadásának feltétele, hogy a legszigorúbban áttekintsék és megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát.

A tudományos világ kételkedik a Covid-19 elleni orosz vakcinában.

"Lényegében nagyszabású, lakossági szintű tesztet folytatnak" - jelentette ki Ayfer Ali, a brit Warwicki Egyetem gyógyszerkutatója, aki szerint a szupergyors bejegyzés azt jelentheti, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásait talán még nem lehetett észrevenni.

A német egészségügy-minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy nincsenek ismert adatok az orosz vakcina minőségével. A szóvivő emlékeztetett, hogy "az Európai Unióban a páciensek biztonsága a legmagasabb rendű prioritás".

Eközben kedd estére az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a húszmilliót a világban, a halálos áldozatoké pedig a 737 500-at. A kórból több mint 12 millióan gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A WHO regionális igazgatója, Carissa Etienne szerint több mint százezer fertőzést jelentenek naponta Észak- és Dél-Amerikából, ezek felét az Egyesült Államokból, és aggasztó statisztikai csúcsok vannak Argentínában és Kolumbiában is, ahol eddig kézben tartották a vírus terjedését. A kontinensen a fertőzöttek száma meghaladta a 10,5 milliót, a haláleseteké pedig a 390 ezret.

A kedden közölt hivatalos adatok szerint Oroszországban április 23. óta először csökkent 5 ezer alá, 4945-re a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A fertőzöttek összesített száma ezzel 897 599-re emelkedett. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (5 094 565), Brazília (3 057 470) és India (2 268 675) után. Az aktív esetek száma 1679-cel 179 293-ra csökkent. A halálozások száma 130-cal 15 131-re nőtt.

Romániában újabb 1215 embernél mutatták ki az utóbbi napon a vírust, ezzel meghaladta a 30 ezret az ismert aktív fertőzöttek száma. Keddre 7500 alá csökkent a kórházban kezeltek száma, ugyanakkor minden korábbinál többen, 485-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Az utóbbi 24 órában újabb 35 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 2764-re nőtt a járvány romániai halálos áldozatainak száma.

Négy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Új-Zélandon kedden, több mint száz nap óta ezek az első megbetegedések. Jacinda Ardern miniszterelnök újságíróknak azt mondta, noha a fertőzés egyetlen, aucklandi család tagjaira korlátozódik, rajtuk keresztül több munkahely is érintett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS