2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A lengyel kormány rendkívüli EU csúcstalálkozót sürget a fehéroroszországi helyzet miatt

2020. augusztus 10. 20:46, utolsó frissítés: 20:56

Az Európai Unió (EU) rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult – közölte a lengyel kormányszóvivő.


A levélről beszámoltak a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján is. A vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után „a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárokkal szemben” – olvasható a közleményben.

Morawieckinek az uniós csúcstalálkozó összehívására tett kezdeményezését a közlemény azzal indokolta, hogy „szolidárisan támogatni kell” Fehéroroszország állampolgárainak szabadságtörekvéseit.

Hétfő délután a PAP hírügynökség uniós forrásokra hivatkozva közölte: Morawiecki a nap folyamán von der Leyennel és Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosával egyeztetett, Charles Michel pedig arról tájékoztatta Morawieckit, hogy Fehéroroszország ügyét a szeptemberre tervezett uniós csúcstalálkozón napirendre tűzik.

A fehérorosz választási bizottság hétfőn ismertetett, a nap folyamán kismértékben módosított előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,08 százalékával. A fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett.

Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. A hivatalos exit poll-eredmények közzététele után az országban több helyszínen is összecsapások törtek ki a rendőrség és ellenzéki tüntetők között, többen megsérültek, sokakat őrizetbe vettek. Lukasenka cáfolta, hogy halálos áldozata is lenne a rendőri beavatkozásnak.

Még vasárnap éjjel kiadott közös nyilatkozatában a demokratikus elvek betartására szólította fel a minszki hatóságokat Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök, és aggodalmát fejezte ki hétfő reggeli nyilatkozatában a lengyel külügyi tárca is.

Később a PAP hírügynökségnek adott interjúban Jacek Czaputowicz külügyminiszter közölte: javasolta Josep Borrellnek, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az EU Tanácsa miniszteri szintű értekezletének sürgős összehívását, akár videokonferencia formájában.

Az EU-nak „egységes, erős hangon kell kimondania, hogy Európában már nem lehet az állampolgárokkal gumilövedék és vízágyú segítségével párbeszédet folytatni” – jelentette ki Czaputowicz. Felidézte: az EU az utóbbi években határozottan kinyilvánította, hogy kész az együttműködésre Fehéroroszországgal, egyebek között a keleti partnerség keretében.

A PAP úgy értesült, hogy az uniós külügyminiszterek informális augusztusi berlini értekezletükön vitatják meg a fehéroroszországi helyzetet. Hamarosan pedig a 27 tagállam nevében „határozott állásfoglalást” fognak kiadni – mondta el a lengyel hírügynökségnek egy brüsszeli forrás.

Ugyanakkor hétfőn Rik Daems, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke azt nyilatkozta, hogy a fehérorosz hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jogállamiság normáit, és biztosítaniuk kell az alapvető emberi jogok akadálytalan gyakorlását.

Daems közleményében aggodalmát fejezte ki a rendőrség és a katonaság erőszakos fellépése, valamint számos tüntető előállítása miatt.

Kijelentette, a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadsága a demokratikus társadalmak alapvető pillére, valamint a pluralista és demokratikus politikai folyamatok szükséges feltétele. Mint emlékeztett, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése már korábban egy "valóban korszerű és versenyképes politikai rendszer" megteremtésére szólította fel a fehérorosz hatóságokat, amelyben a pártok és a jelöltek akadályok nélkül vehetnek rész választásokon, kampányolhatnak, és amelyben a választók szabad és megalapozott döntéseket hozhatnak.

Tájékoztatása szerint Fehéroroszország 1997-ben kérte felvételét az Európa Tanácsba, a demokratikus haladás hiánya miatt azonban ez mind ez idáig nem jöhetett létre. Annak ellenére, hogy a vasárnap tartott választások "mély csalódást okoztak", az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése továbbra is várakozással tekint az európai demokratikus értékek teljes mértékű érvényesülésére Fehéroroszországban - tette hozzá a közgyűlés elnöke. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS