2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A koronavírus miatt megszűnt egy mikroállam, ami nem is létezett

2020. augusztus 10. 20:21, utolsó frissítés: 20:21

Hutt River egy 'mikroállam' volt Ausztráliában, amely a pandémia miatt megszűnt – írja a Digi 24, a CNN-re hivatkozva.

Hutt Rivert 1970-ben alapította Leonard Casley, aki az új államalakulatban önmagát hercegnek nevezte ki, így Ausztráliának lett egy el nem ismert független tartománya. A 'kiskirályság' Ausztrália nyugati térségében van, és mindössze 30 személy lakja.

A leginkább turisztikai érdekességként elkönyvelt Hutt River megszűnését közvetlenül az okozta, hogy meghalt Casley herceg, illetve a pandémia komolyan megrázta a gazdaságát. Így 'megadta magát' Ausztráliának.

Bár a tartományt sosem ismerte el az ausztráliai kormány, úgy viselkedett mit egy független politikai alakulat: útlevelet és gépkocsivezető jogosítványokat bocsájtott ki, volt saját nemzeti lobogója, saját bankjegye és pénzérméje, és több mint 10 államban „konzulátusokat” is tartott fenn, mások mellett Franciaországban, és az Amerikai Egyesült Államokban is. 50 éves történelme során egyszer hadat is üzent Ausztráliának. És saját Wikipedia-oldala is van!

Leonard Casley herceg tavaly februárban hunyt el, és 2,15 millió dollár adósságot hagyott az örököseire. Graene Casley, az új herceg, a múlt héten bejelentette, hogy az tartomány kénytelen eladni a földterületeit, hogy az adósságait törleszteni tudja - és ezzel megszűnik létezni.

„Szomorú látni, hogy be kell fejezni, amit az apád 50 évig épített – nyilatkozta a sajtónak, majd magyarázatként hozzátette, hogy „gazdasági szempontból nehéz idők járnak.” (Digi24, CNN)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS