2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lukasenka győzött a hivatalos eredmények szerint. Menj el! - skandálták a tüntetők

2020. augusztus 10. 08:32, utolsó frissítés: 08:36

Az állam által elismert exit poll szerint a hivatalban lévő államfő, Aljakszandr Lukasenka 79,7 százalékos eredménnyel nyerte a fehéroroszországi elnökválasztást, míg legnagyobb ellenzéki riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja 6,8 százalékra számíthat, írja a 24.hu a Reutersre hivatkozva. Az államtól független felmérések ugyanakkor homlokegyenest a most közölt hivatalos adatokkal ellentétes képet mutatnak. Ezek szerint Cihanouszkaja kapta a voksok 70 százalékát, és Lukasenka csak 10 százalék körüli eredményt ért el. Sem a hivatalos, sem az államtól független felmérés eredményét nem lehet más forrásból ellenőrizni.

Mint ismeretes, a negyedszázada hatalomban lévő Lukasenka a többi ellenzéki elnökjelöltet börtönbe záratta, köztük Cihanouszkaja férjét is. Fehéroroszországban külföldi megfigyelők szerint már régóta nem lehet tiszta választásokról beszélni, olyannyira nem, hogy az idein már nem is vettek részt az EBESZ-megfigyelői.

Szvjatlana Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek. „Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van” – jelentette ki a politikus.

A választások utáni estén és éjjel Minszkben és más városokban ellenzéki tüntetések kezdődtek, a kiábrándult szavazók azt skandálták: "Menj el!", utalva a 26 éve hatalmon lévő Lukasenkára. A demonstrálók ellen a rendőrség könnygázat, vízágyúkat és gumigolyós fegyvereket is bevetett - írja a BBC. Számos sérülés történt, a helyszíneken mentőautók látták el a sérülteket, több személyt a rendőrség letartóztatott. A választás napján az internetszolgáltatás országszerte akadozott; az ellenzékiek szerint ez megkönnyítette a választási csalások leleplezésének megakadályozását, számbavételét és nyilvánosságra hozását. (24.hu, bbc.co.uk)

Kiemelt kép: via BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS