2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letartóztatások, borítékolható választási csalás: így zajlik az elnökválasztás Fehéroroszországban

2020. augusztus 09. 09:31, utolsó frissítés: 09:36

Szombaton Fehéroroszországban letartóztatták a legesélyesebb ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja kampányfőnökét. Maria Morozt még csütörtökön, a litvániai nagykövetségen tett látogatása után is őrizetbe vették egysz alkalommal, de ugyanaznap el is engedték.

A 9 és fél millió lakosú Fehéroroszországban az elnökválasztási szavazás már gyakorlatilag kedden megkezdődött, és eddig több mint 32%-os a részvételi arány.

Maria Moroz letartóztatásának indoka ismeretlen - mondta el az AFP-nek Szvjatlana Cihanouszkaja szóvivője, Anna Krasulina.

Szombat este még egy ellenzékhez köthető személyt letartóztattak, ám őt azóta el is engedték. Maria Kolesnikováról van szó, aki korábban Viktor Babariko fehérorosz bankár kampányfőnöke volt. Babariko is pályázott az elnökjelöltségért, de letartóztatták.

Ugyanakkor Vitali Skliarov Egyesült Államokban élő, ám Fehéroroszorszából származó politikai elemző ellen pedig vádat emeltek tüntetések szervezése miatt, és akár 3 év börtönbüntetést is kaphat. A 44 éves washingtoni elemző, a Harvard egyetemi kutatója számos választási kampányban vett már részt az Egyesült Államokban és Oroszországban.

Tavasz óta az ellenzék támogatottságának váratlan növekedésére válaszul a fehérorosz hatalom megsokszorozta a Lukasenka ellenfelei elleni megtorló akciókat. Két potenciális elnökjelöltet letartóztattak, ami ahhoz vezetett, hogy egyikük felesége, Szvjatlana Cihanouszkaja átvette az ellenzéki csoportosulás vezetését, és váratlanul sok támogatót toborzott.Lukasenka az ellene irányuló összeesküvésről, külső erők országot destabilizálni akaró ténykedéseiről beszél ennek kapcsán.

Cihanouszkaja nyilatkozataiban üdvözölte a fehérorosz nép felébredését, amely Európa utolsó diktátorának bukásához vezethet. Ugyanakkor rámutatott, hogy az elnökválasztás eredményével kapcsolatban senkinek ne legyenek illúziói: szégyenletes csalássorozat kezdődött már a szavazás kezdetekor, és súlyosbítja a helyzetet, hogy nagyon kevés nemzetközi megfigyelő van jelen az országban. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS