2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szaúdi újságíró gyilkosaival akarta őt is meggyilkoltatni a koronaherceg - állítja egy volt szaúdi kémfőnök

2020. augusztus 07. 15:15, utolsó frissítés: 15:17

Egy kiugrott kémfőnök azzal vádolja a szaúdi koronaherceget, hogy ugyanazzal halálbrigáddal akarta őt is meggyilkoltatni, amelyik 2018-ban meggyilkolta Dzsamal Hasogdzsi újságírót Törökországban.

Szaád al-Dzsabri az ügyben feljelentést tett a washingtoni bíróságon. A feljelentés szerint az újságíró meggyilkolása után néhány nappal a Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg által küldött halálbrigád turistavízummal utazott Kanadában, de a férfiakat visszafordították az ottawai repülőtérről.

A beadvány számos megdöbbentő és – egyelőre meg nem erősített – állítást tartalmaz azzal kapcsolatban, hogyan próbálta őt eltenni láb alól az uralkodói szerepre készülő Szalmán herceg, állítólag azért, mert úgy érezte: a férfi személye veszélyezteti a közte és Washington között fennálló jó kapcsolatokat.

A kiugrott szaúdi kémfőnök nem csak a CIA és az FBI vezetőivel ápolt jó viszonyt a terrorellenes feladatok során, hanem az idős szaúdi király másik fiával, Mohammed bin Najeffel is szoros kapcsolatban volt.

Szalmán herceg azonban őt is ellenfélnek tartja a trónért folyó harcban, ezért idén házi őrizetbe helyeztette. Azóta pedig hajtóvadászatot indított testvére bizalmasai ellen – áll al-Dzsabri beadványában.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös egy dokumentumfilmben azt mondta, ő viseli a felelősséget Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró meggyilkolásáért, mert az ő vezetése alatt történt az esemény.

(The Guardian/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS