2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gigantikus robbanás történt Libanon fővárosában

2020. augusztus 04. 19:43, utolsó frissítés: 2020. augusztus 08. 11:51

Frissítés: A libanoni vöröskereszt szerint legalább 100 halálos áldozata van a robbanásnak, és legalább 4000 sérültről tudnak a hatóságok.

A legfrissebb információk szerint 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak ott. Hassan Diab miniszterelnök arról beszélt, hogy ő nem tudja elképzelni: hogyan lehet ennyi robbanásveszélyes anyagok egy helyen tárolni anélkül, hogy megtegyék a megfelelő óvintézkedéseket.

A miniszterelnök ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy meg fogják találni a tragédia felelőseit.
-----------------------
Frisítés: A bejrúti kikötőben kedd délután történt robbanásnak a legutóbbi becslések szerint legalább 73 halálos áldozata és 3700 sérültje van.

------------------------------------

Hatalmas robbanás rázta meg kedden Libanon fővárosát, Bejrútot, közvetlenül a tárgyalás előtt, ahol ítéletet hirdettek Rafik Haríri volt miniszterelnök 2005-ös meggyilkolásának ügyében.

Helyszínen levő tanúk beszámolóira alapozva a BBC azt írja, a robbanás a kikötőnegyedben történt. Vannak egyelőre nem hivatalos adatok is, ezek szerint volt a városban egy második robbanás is közvetlenül az első után. A közösségi oldalakon terjedő videók szerint a robbanásnak gigantikus mérete volt, és nyomában egy gombafelhő keletkezett.Egy ENSZ-bíróságon ma hirdettek volna ítéletet Rafik Haríri meggyilkolásának ügyében, ő maga is egy bombatámadásban veszítette életét 2005-ben. A négy vádlott férfi a Hezbollah terrorszervezet tagja, de a tárgyalás során végig tagadták, hogy közük lett volna a merénylethez.

Állítólag a második robbanás Haríri volt lakása közelében történt.

A korábbi hírek szerint a libanoni egészségügyi minisztérium nem bocsátkozott becslésekbe, de "sok sebesültről, és nagy veszteségekről" beszéltek.

Frissítés:
A Mediafax értesülései szerint eddig több mint 50 halottat találtak az épülettörmelékek alatt, és legalább 3000-en megsebesültek.

A robbanás okai továbbra sincsenek tisztázva, de helyi források szerint balesetről lehet szó: a Libanoni Nemzeti Hírügynökség például úgy tudja, tűz ütött ki egy lőszerraktárban, és az okozta a hatalmas robbanást.

Az országban az utóbbi időben jelentős tüntetések voltak, hiszen a hetvenes évek polgárháborúja óta nem tapasztalt gazdasági válság sújtja Libanont. A múlt héten az izraeli határnál is feszültségek voltak, állítólag Hezbollah-harcosok innen szerettek volna beszivárogni.
(cnn/bbc/aljazeera)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS