2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért és az Indexért

2020. július 24. 19:46, utolsó frissítés: 2020. július 25. 09:36

A sajtószabadságért és az Indexért tüntetnek több ezren Magyarországon. A tüntetők a „Szabad ország, szabad média”, „Veletek vagyunk”, „Nincs másik”, valamint a „Legyen másik” szlogeneket kiabálják.


A péntek esti tüntetést a Momentum Mozgalom hirdette meg, még napokkal azelőtt, hogy gyakorlatilag az Index teljes szerkesztősége felmondott volna pénteken. A magyarországi sajtótudósítások szerint az Index szerkesztőségéhez közeli téren több ezer ember gyűlt össze a romániai idő szerint 19 órára meghirdette tünetesre.A térről a demonstrálók a miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita Kolostorhoz vonulnak. A tervek szerint 21 körül több politikus is fel fog szólalni a téren. Beszédet mond Orosz Anna, Cseh Katalin, Fekete-Győr András momentumos politikusok, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Gulyás Balázs publicista.

A Transindexnek tudósító résztvevő szerint nyugodt, civilizált a hangulat a demonstráción, amelyen ugyan minden korosztály képviselteti magát, de többségében vannak a fiatalok.

A helyszíni fotót a tüntetésen lévő olvasónknak köszönjük.A helyszíni fotót a tüntetésen lévő olvasónknak köszönjük.
Mint írtuk, a szervezők szerint a demokráciában nem történhet olyan, hogy szervezeti átalakításokra és szinergiákra hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a főszerkesztőjét. Mindezt persze úgy, hogy közben mindenki tudja, a céljuk kizárólag annyi, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet velük, aki megírja a valóságot.Pénteken felmondott az Index szerkesztőségének vezetősége és több mint 70 újságíró miután a lap tulajdonosai előbb külső kommunikációs szakemberek tanácsai mentén akarták feldarabolni a szerkesztőséget, majd amikor ez nem jött össze, mert az Index felhívta a nyilvánosság figyelmet a jelenségre, menesztették Dull Szabolcs főszerkesztőt.

Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán menesztette Dullt, ami ellen a szerkesztőség egységesen tiltakozott, és ami hatalmas felháborodást keltett Magyarországon, ugyanis a lépés a szerkesztőség irányába tett beavatkozásnak minősül. A szerkesztőség egyértelműen kijelentette: nem tudják másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek.

A szerkesztőség csütörtökön azt kérte Bodolaitól, hogy vegyék vissza a főszerkesztőjüket. Ezt azonban Bodolai megtagadta tőlük.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS