2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több tucat halálos áldozata van már a japán áradásoknak és földcsuszamlásoknak

2020. július 10. 11:41, utolsó frissítés: 11:41

Tovább tombol az ítéletidő Japánban, ahol a helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint péntek reggelre 66-ra emelkedett az áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma. Tizenhat embert eltűntként tartanak nyilván Kjúsú szigetén, ahol szombaton kezdődtek a heves felhőszakadások.

A helyiek önkéntesek segítségével próbálják eltakarítani a sarat és a törmeléket az elárasztott területekről. A mentési munkák is folyamatosak, bár az időjárás jelentősen megnehezíti a hatóságok dolgát.

Kumamoto prefektúrában a legrosszabb a helyzet, itt 316 háztartás továbbra is el van vágva a külvilágtól a földcsuszamlások miatt. Több mint 5900 házat öntött el vagy rongált meg az ár, közülük 4838-at Fukuoka prefektúrában.

Egy kormányzati jelentés szerint szombat óta 179 földcsuszamlás történt, ezek közül 48 Kumamatóban és 36 Kagosimában.

A hatóságok evakuációs ajánlást adtak ki Kjúsú több településére, és körülbelül 1,2 millió embernek javasolták, hogy hagyják el otthonukat, és keressenek menedéket. Szuga Josihide kormányfőtitkár arra kérte a helyieket, hogy időben keressék fel a kijelölt evakuációs létesítményeket. Egyúttal közölte, hogy ezeken a helyszíneken megtették a szükséges óvintézkedéseket a koronavírus ellen.

Az ítéletidő valószínűleg folytatódik – tájékoztatott a japán meteorológiai szolgálat. Kjúsú északi részén 300 milliméter, míg a délnyugati Sikoku szigetén 250 milliméter csapadék hullhat szombat reggelig. Japánban nyáron rendszeresek a felhőszakadások. 2018 júliusában több mint kétszázan vesztették életüket az ítéletidő miatt a szigetország délnyugati részén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS