2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eurobarométer: az EU polgárai egyre tájékozottabbak az őket megillető uniós jogokat illetően

2020. július 09. 18:06, utolsó frissítés: 22:43

Az Európai Unió polgárai egyre tájékozottabbak az őket megillető közösségi jogokat illetően, s nagy többségük ismeri az "európai uniós állampolgár" kifejezést - derült ki az Eurobarométer csütörtökön közzétett felméréséből.

Az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete szerint az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt az állampolgárok tájékozottsági szintje az olyan, őket megillető uniós jogokról, mint a szabad tartózkodás joga, az állampolgárságtól független egyenlő bánásmódhoz való jog, valamint az európai választásokon történő részvétel joga.

A kutatás főbb megállapításai szerint az európaiak 65 százaléka tisztában van azzal, hogy mit takar az "európai uniós polgárság" kifejezés, 89 százalékuk ismeri EU-intézményeknél való panasztételi lehetőségeket, illetve 85 százalékuk tudja, hogy bármely tagállamban való tartózkodás során ugyanolyan bánásmódhoz van joguk, mint az ott élő polgároknak.

A legtöbben Dániában vannak tisztában azzal, hogy mit jelent az "európai uniós állampolgárság", de Magyarország sem marad le sokkal a rangsorban, ahol a lakosság 95 százaléka ismeri ezt a kifejezést. A kifejezést Belgiumban ismerik a legkevesebben, a megkérdezettek csupán 34 százaléka.

A romániaiak 92 százaléka ismeri az „európai uniós állampolgárság” kifejezést, és mintegy 62 százaléka ténylegesen érti is azt, hogy mit jelent. A felmérés szerint a fogalom 2015 után kezdett ismertté válni, amikor 87%-os ismertséget mértek.

A romániai válaszokból kiderült, hogy az ország állampolgárai közül 83% gondolja úgy, hogy az EU-ban megvalósítható szabad mozgás jó hatással van a gazdaságra, ami alig egy százalékkal marad el az európai átlag vélekedésétől (84%).

A konkrét kérdések kapcsán kiderült, hogy a válaszadók 86%-a tudja, hogy panaszt lehet tenni ha az európai állampolgári jogai sérülnek, 3% szerint nincs ehhez jog, míg 11% nem tudott róla. Arról, hogy egy EU tagállamban megilletik az adott állam állampolgáraival megegyező bánásmód, 85% tud, 6% szerint nem így van, míg 9% nem tud ilyen jogról. A romániai megkérdezettek 79%-a tud arról, hogy bármilyen EU tagállam nagykövetségéhez fordulhat, ha nem EU tagállamban lakik és ott nincs Romániai követség. 76% százalék tud arról, hogy joga van részt venni polgári kezdeményezésekben, és 8% mondta azt, hogy nincs ehhez joga.

A romániaiak negyede gondolja úgy, hogy nincs joga az europarlamentáris választásokon szavazni, pedig van, de ezt csak 63% tudta, ellenben 48% hiszi azt, hogy a Romániában élő külföldi állampolgárok szavazhatnak a romániai parlamenti választásokon – pedig ehhez nincs joguk. (A részletes romániai válaszokat megtekinthetőek itt.)

Magyarországon a megkérdezettek kevesebb mint fele, a válaszadók 46 százaléka, tudja, hogy hova kell fordulnia, ha uniós jogait nem tartják tiszteletben. Ezen a területen a franciák a legtájékozatlanabbak, a megkérdezettek 24 százaléka nem tudja, mit kell tennie ilyen esetekben. A tagállamok közül Lengyelországban ismerik legtöbben a jogorvoslati lehetőségeket.

A kutatásban részt vevő magyarok 81 százaléka gondolja úgy, hogy a személyek EU-n belüli szabad mozgásából országa gazdasága is profitál. Ebben a kérdésben a franciák a legkétkedőbbek, míg az írek a legoptimistábbak. (hírszek., hotnews.ro, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS