2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ elítélte Szulejmáni megölését

2020. július 07. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Az ENSZ elítélte azt a januárban végrehajtott amerikai dróntámadást, amely megölte Kászem Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda tábornokát és kilenc másik embert Bagdadban.

A bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott ENSZ-jelentéstevő hétfőn közzétett jelentésében hangsúlyozta, hogy Washington cselekedete nemzetközi jogba ütközik.

A január 3-i amerikai dróntámadás az első ismert eset, amelyben egy állam önvédelemre hivatkozva egy harmadik ország területén hajtott végre támadást – tette hozzá Agnes Callamard.

Az Egyesült Államok egy célzott dróntámadással ölte meg Kászim Szulejmánit, aki a Közel-Keleten Iránhoz hű milíciák hálózatát építette ki.

Számos nyugati országban Kászim Szulejmánit merényletek kitervelőjeként tartották számon. Irán a nemzeti hősként tisztelt tábornok halálának megtorlásaként rakétacsapást hajtott végre egy iraki légitámaszpont ellen, ahol amerikai katonák állomásoznak.

Agnes Callamard csütörtökön fogja jelentését ismertetni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, hogy a lehetséges következményekről, illetve intézkedésekről határozzanak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS