2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a francia kormány, és Macron már javasolt is új miniszterelnököt

2020. július 03. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

Jean Castext bízta meg pénteken Emmanuel Macron francia államfő az új kormány megalakításával néhány órával az után, hogy lemondott az Édouard Philippe vezette kabinet - közölte az elnöki hivatal Párizsban.

A nagyközönség számára ismeretlen, 55 éves, jobboldali politikus 2020 április óta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott volt.

Jean Castex korábban, Nicolas Sarkozy államfősége (2007-2012) idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt, majd a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezette, 2008 óta a spanyol határ közelében található Prades polgármestere, ahol vasárnap a szavazatok 75,72 százalékával választották újra.

A koronavírus-járvány alatt a köztársasági elnök többször hangoztatta, hogy szeretné a politikáját teljesen megújítani, és egy "erős, környezetvédő, szuverén és szolidáris gazdasággal" képzeli el a kiutat a recesszióból, amelybe a járvány következményei taszították Franciaországot.

A környezetvédelem és a francia gazdaság zöld fordulata azok után még égetőbb kérdéssé vált, hogy rekordalacsony részvétel mellett a Zöldek szerezték meg a legtöbb francia nagyváros vezetését az önkormányzati választások vasárnap tartott második fordulójában, amelyen Macron pártja, a Köztársaság lendületben jelöltjei sorozatosan vereséget szenvedtek.

Az utóbbi napok nagy kérdése az volt Franciaországban, hogy mihez kezd majd Edouard Philippe. Le Havre korábbi polgármestere ugyanis a múlt vasárnapi helyhatósági választásokon ismét elnyerte ezt a polgármesteri címet, és azóta ment a találgatás, hogy mik lehetnek ennek az eredménynek a következményei. Különféle újságok elemzései arra jutottak, hogy ez a győzelem nagyon megerősítette Philippe pozícióit, aki a felmérések alapján a választók bizalmát is élvezi, a franciák többsége szeretné, ha ő maradna a miniszterelnök. Ráadásul a franciák azt is szeretnék, ha új kabinet állna fel. Ezért valószínűleg a Macronnal folytatott tárgyalásokon jó feltételekkel tudott tárgyalni. Hogy a Le Havre-i győzelem pontosan milyen hatással volt a mostani eseményekre, valószínűleg csak későbbi elemzések során derül majd ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS