2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét mecsetté alakítják át a Hagia Sophiát

2020. július 03. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

Döntött a török államtanács arról, hogy ismét mecsetté alakítsák át az isztambuli Hagia Sophia múzeumot, az átalakítást Recep Tayyip Erdogan török elnök szorgalmazta.

A döntést hivatalosan 15 nap múlva fogják bejelenteni. I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka szerint ez a lépés világszerte keresztények millióit fogja az iszlám ellen fordítani.

Soner Cagaptay, a Washington Intézet Törökország-elemzője szerint Erdogan azért vette elő pont most a Hagia Spohia ügyét, mert érzi annak nyomását, hogy csökken a népszerűsége, és emiatt olyan populista ügyeket használ fel, amelyektől azt reméli, hogy újra mozgósítja majd nacionalista, jobboldali bázisát.

Az Hagia Sophia - ami a maga idejében a világ legnagyobb keresztény temploma volt - a bizánci építészet mintapéldája. Egyediségét az adja, hogy a keresztény és az iszlám vallásra jellemző elemek keverednek mind külsejében, mind belsejében.

Az egykori keresztény templomot Konstantinápoly 1453-as bevétele után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A világi jelleget öltő Török Köztársaságban azonban 1934 óta az épület múzeumként működik. (Via Euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS