2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fokozódtak az antirasszista tüntetések és zavargások Amerika-szerte, bevetették a Nemzeti Gárdát

2020. május 30. 21:15, utolsó frissítés: 2020. május 31. 18:08

Az Amerikai Egyesült Államok számos államában és nagyvárosában a tüntetések zavargássá alakultak át, amelynek megfékezésére Minnesota államában mozgósították a teljes Nemzeti Gárdát – derül ki a The Guardian közvetítéseiből.

Mint írtuk a megmozdulások a miatt kezdődtek, hogy négy rendőr igazoltatás után a földre tepert egy fegyvertelen fekete férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. A 46 éves George Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, meghalt.

A tragédia hétfőn történt, azóta egész héten egymást követték a tüntetések. A történtek teljes feltárását és igazságszolgáltatást követelő, köveket dobáló demonstrálók ellen a rendőrség szerdán este könnygázt vetett be.

Eleinte kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában. A tiltakozások több helyütt erőszakba torkolltak.

A közösségi médián számos felkavaró felvétel kering a tüntetésekről, zavargásokról, illetve az időközben elkövetett rendőrségi visszaélésekről is. Szombat estig több száz tüntetőt/zavargót tartoztattak le, mint ahogy több hatósági vizsgálatot rendeltek el az erőszakszervezetek tevékenysége miatt.

Minnesota kormányzója szombat délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megmozdulás már nem tüntetés a rendőrségi rasszizmus ellen:

"Legyünk nagyon pontosak. A minneapolisi helyzet már semmiképpen nem George Floyd meggyilkolásáról szól. Hanem a civil társadalom megtámadásáról, amely félelemben és zűrzavarban tartja a nagyvárosainkat" - mondta Tim Walz, az állam kormányzója, a CNN tudósítása szerint.

Szombat délután a Minnesota kormánya elrendelte a Nemzeti Gárda teljes állományának mobilizálását.Sajtóértesülések szerint a tüntetések/zavargások alatt újabb két haláleset történt, amelyeket a hatóságok vizsgálnak. (hírszerk, MTI, CNN, Guardians)

Nyitókép: David Joles, Star Tribune

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS