2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberi Jogok Európai Bírósága: Kövér László megsértette a szólásszabadságot

2020. május 26. 18:12, utolsó frissítés: 18:12

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ma Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy a magyar Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből – írja az Index.

A újságírók arról kérdezték a Parlamentben a kormánypárti képviselőket, hogy mi a véleményük arról, hogy a jegybank alapítványai közpénzmilliárdokat osztogatnak „a haveri körnek”.

Másnap az érintett lapok főszerkesztői levelet kaptak az Országgyűlés sajtófőnökétől, melyben arról írt, hogy a parlamenti tudósításon dolgozó kollégáikat Kövér László határozatlan időre kitiltotta a parlament épületéből, mert olyan helyiségekben is forgattak, ahol nem szabad, és ezzel megsértették a házelnök 2013-as rendelkezését a parlamenti tudósítások rendjéről.

A bíróság nem látta megalapozottnak az alperes érvelését, miszerint az újságírók „szenzációhajhászkodni” mentek volna a Parlamentbe.
Az indoklás szerint a jegybanki alapítványok közpénzköltésének politikai megítélése olyan ügy, amire a közvélemény okkal lehet kíváncsi. Ugyanakkor egyetértettek azzal, hogy a házelnöki rendelkezés a parlamenti munka háborítatlanságát szolgálja, és mivel azt az újságírók tudatosan megszegték, számolhattak azzal, hogy ezért szankció jár.

A bíróság azért adott mégis a panaszosoknak igazat, mert határozatlan időre szóló kitiltásuk nem állt arányban a tettükkel, és nélkülözte az eljárási garanciákat.

Hazai jogorvoslati lehetőség híján a hat újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult.
A bíróság megállapította, hogy az újságírók kitiltása sértette az Európai Emberjogi Egyezmény 10., a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét.
Nem vagyoni kártérítésként az államnak 4574 eurót (1,6 millió forintot) kell fizetnie. A döntés ellen a bíróság Nagykamarájához lehet fellebbezni. (index.hu, hírszerk.)

Fotó: wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS