2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fejenként 7 ezer eurót kell fizessen 7 romániai romának Franciaország a táboraik evakuálása miatt

2020. május 14. 18:21, utolsó frissítés: 18:21

Kárpótlás fizetésére ítélte Franciaországot csütörtökön az Európai Emberjogi Bíróság (CEDO) a Párizs környéki romatelepek 2013-as evakuálása miatt. A szóban forgó, román állampolgárságú romák 2013-ban tettek panaszt az emberjogi bíróságon, miután a francia hatóságok eldöntötték, hogy evakuálják Courneuve-ben kialakított táborukat, ahol egyébként már hat hónapja laktak.


A hotnews.ro szerint a romák végül maguktól hagyták el a lakóhelyüket, és – mivel a hatóságok nem ajánlottak fel nekik más szálláslehetőséget – ideiglenesen egy másik táborban húzták meg magukat, állításuk szerint immár lakókocsik nélkül, mert ezeket elkobozták tőlük.

A Strasbourg-i bírák szerint ugyan a kényszerkilakoltatás maga nem minősül „embertelen bánásmódnak” még akkor sem, ha figyelembe veszik azokat a körülményeket, melyek közé a költözést követően kerültek a felperesek. Elmarasztalták viszont a francia hatóságokat azért, mert túlságosan rövid időt szabtak meg a lakhely-elhagyásra, így – a bíróság szerint – kimerítették az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8-as pontjában (magánélethez, családi élethez és lakhelyhez való jog) és 13-as pontjában (fellebbezéshez való jog) foglaltakat.

A CEDO szerint a hatóságoknak azt is szem előtt kellett volna tartaniuk, hogy az intézkedéseik által érintettek egy hátrányos helyzetű társadalmi csoporthoz tartoznak, és alkalmazniuk kellett volna az arányoság elvét, ám ez nem történt meg. A bíróság így a francia államot arra kötelezte, hogy minden reklamálónak fizessen 7 ezer euró kártérítést. (hotnews.ro, hírszerk.)

Fotó: Johann Walter Bantz/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS