2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem mehet Vaclav Klaus külföldre, mert az EU-alkotmány ellen beszél?

2005. május 27. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

Megelégelte a cseh miniszterelnök, hogy Václav Klaus államfő a hivatalos cseh külpolitikával ellentétes nyilatkozatokat tesz külföldi útjain. Jirí Paroubek miniszterelnök kijelentette, hogy ha ez a jövőben is így marad, akkor az államelnököt nem fogják külföldre engedni.

"Ha az államfő nem fogja tartani magát az irányelvekhez, akkor némely külföldi útjára egyszerűen nem utazhat el" – jelentette ki csütörtökön Paroubek a CTK cseh hírügynökségnek. A hírügynökség szerint a kormányfői figyelmeztetésnek az az oka, hogy Klaus külföldi útjai során is következetesen az európai alkotmány elfogadása ellen kampányol.

Paroubek szerint a köztársasági elnök ugyanolyan állami tisztviselő, mint bármely más kormányhivatalnok, s ezért külföldön köteles az ország hivatalos politikai irányvonalával egybehangzóan megnyilvánulni. A cseh alkotmány értelmében ugyanis az ország külpolitikáját a kormány határozza meg.

Az államfő, csakúgy mint a miniszterelnök, minden egyes külföldi útját a külügyminisztérium javasolja, majd az utazásokhoz a kormány jóváhagyására is szükség van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS