2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pentagon: 13 esetben gyalázták meg a Koránt a katonák

2005. május 27. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

Az amerikai védelmi minisztérium vizsgálata 13 olyan esetre derített fényt, amikor a guantánamói támaszponton szolgáló amerikai katonák feltehetően nem tartották tiszteletben a Koránt, ám nem talált "egyetlen hitelt érdemlő bizonyítékot" sem arra nézve, hogy az iszlám szent könyvét a lehúzták volna a vécén – közölte egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő.

A Korán állítólagos meggyalázásai miatt több muzulmán többségű országban is heves tüntetések voltak nemrégiben, Afganisztánban az összetűzések tucatnyi halálos áldozatot is követeltek. A Korán-gyalázásról cikkező Newsweek korábban állításainak visszavonására kényszerült arra hivatkozva, hogy az eredeti forrás nem biztos benne, valóban megtörtént-e a cikkben leírt eset.

Jay Hood tábornok elmondta: az ügyben lefolytatott vizsgálat során mintegy 31 ezer dokumentumot tanulmányoztak át és 13 olyan esetet derítettek fel, amikor amerikai katonák nem tartották tiszteletben a Korán szent jellegét.

"Nem találtunk egyetlen hiteles bizonyítékot sem arra nézve, hogy Guantánamón az egyik katona a vécébe dobta volna a Koránt" – tette hozzá. A tábornok elmondta azt is, hogy a vizsgálat során 15 olyan esetre is fény derült, amikor maguk az őrizetesek bántak nem a kellő tisztelettel, vagy nem megfelelő módon saját Koránjukkal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS