2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beoltották a koronavírus elleni védőoltással az első két tesztalanyt Európában

2020. április 24. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

Nagy-Britanniában pénteken két embert már beoltottak az új koronavírus ellen kifejlesztett védőoltással - számolt be a BBC, majd hozzáteszik, hogy ez az első ilyen kísérlet Európában.

A portál beszámolója szerint a kísérlet során több mint 800 egészséges önkéntest fognak majd beoltani, az önkéntesek felét az újonnan kifejlesztett koronavírus elleni védőoltással, a másik felét pedig a koronavírus ellen hatástalan, meningitisz elleni védőoltással.

A most tesztelésre kerülő oltást három hónap alatt fejlesztette ki Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem kutatója és csapata, aki úgy nyilatkozott, hogy eléggé bízik a vakcinában

A most tesztelésre kerülő oltóanyagot csimpánzokból nyert adenovírusból fejlesztették ki, hasonló módszerrel már fejlesztettek oltást egy másik koronavírus-betegség, a MERS ellen is.

A portál megjegyzi, hogyha hatásos is lesz ez az oltóanyag, akkor is hónapokig tart majd kivizsgálni, hogy a most beoltott tesztalanyok közül a koronavírus elleni védőoltással kezeltek kisebb arányban fertőződnek-e meg a következő hónapokban, mint azok, akik a teljesen hatástalan oltást kapták. (BBC/hírszerk.)

Nyitókép: Health.mil

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS