2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

AI: Amerika messze nem az emberi jogok világbajnoka

2005. május 26. 11:51, utolsó frissítés: 11:51

Visszautasította a washingtoni Fehér Ház szerdán az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet éves világjelentésében az amerikai kormánynak címzett bírálatokat. Scott McClellan fehér házi szóvivő nevetségesnek és alaptalannak nevezte az AI bíráló élű megjegyzéseit.

A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok mutatja a követendő utat az emberi jogok és az emberi méltóság védelme terén. McClellan egyebek között azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok több mint 50 millió embernek adta vissza a szabadságot Irakban és Afganisztánban, a szabadság és a demokrácia érvényesülése érdekében munkálkodik a világban, hogy az emberek jogállamban éljenek, a kisebbségek és a nők jogait tiszteletben tartsák.

Az AI szerdán Londonban nyilvánosságra hozott világjelentése szerint az Egyesült Államok "messze nem az emberi jogok érvényesítésének az a világbajnoka, amelynek beállítja magát". Változatlanul külföldi őrizetesek százai raboskodnak vádemelés és bírósági eljárás nélkül a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton, és az amerikai kormány nemzetközi jogot sért azzal, hogy elutasítja a genfi konvenció alkalmazását e foglyokkal szemben, és megtagadja tőlük az ügyvédi segítséget.

Az Amnesty International szerint az, hogy egy akkora hatalom, mint az Egyesült Államok, ilyen súlyos jogsértéseket enged meg magának, az egész világon veszélyes klímát teremtett, és sok országban – különösen Ázsiában és Európában – most már szintén a "terror" elleni harccal indokolják az emberi jogok csorbítását. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS