2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüdőlövést kaphatott Zarkávi

2005. május 26. 11:34, utolsó frissítés: 12:35

Tüdőlövést kapott és elhagyta Irakot Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki főemberének tartott jordániai terrorista – állítja egy iszlámista honlapon szerdán megjelent közlemény. Egy másik, ugyanott megjelent közlemény szerint kinevezték ideiglenes helyettesét is, Abu Hafsz al-Karni személyében.

Zarkávit "néhány napja titokban egy (Irakkal) szomszédos országba csempésztük" – olvasható a dokumentumban, amelynek hitelességét lehetetlen megállapítani. Az ismeretlen, magát Hálidinak nevező személy jegyezte szöveg szerint Zarkávi golyót kapott "jobb oldali tüdőlebenyébe", de "állapota jelenleg stabil". A weboldalon, amelyen a közlemény megjelent, régebben rendszeresen helyeztek el al-Kaida-üzeneteket.

A honlapon megjelent információk egybecsengenek Zarkávi egyik, Abu Karrar néven bemutatkozó helyettesének nyilatkozatával, amely a The Washington Post amerikai lap szerdai számában jelent meg. Eszerint Zarkávi a Ramádi körzetében dúló összecsapásokban sebesült meg a hét végén, méghozzá olyan súlyosan, hogy helyettesei már azon tanakodnak, ki lehetne az utódja, ha meghal.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik neve elhallgatását kérő magas rangú tisztviselője elmondta: megítélésük szerint vannak arra utaló jelek, hogy Zarkávi valóban megsebesült. A tisztviselő az említett jelek közé sorolta, hogy egy iraki orvos a múlt héten állítólag kezelte Zarkávit, és emlékeztetett arra a keddi internetes közleményre is, amely Zarkávi sebesüléséről számolt be és felszólította a muzulmánokat, hogy imádkozzanak érte. (mti/radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS