2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós kisebbségvédelmet szeretne az EP

2005. május 25. 12:36, utolsó frissítés: 2005. május 26. 13:29

Uniós kisebbségvédelmi és antidiszkriminációs politika kialakítását sürgeti a brit Claude Moraes (szocialista képviselőcsoport) saját kezdeményezésű jelentése. A szöveg megállapítja, hogy miközben a koppenhágai kritériumok között követelményként szerepel a kisebbségek védelme, az Unió még csak meg sem határozta, kiket tekint nemzeti kisebbséghez tartozóknak.

A jelentés az Európa Tanács 1993-ban elfogadott – Romániában az Iliescu-rezsim tiltakozása miatt elhíresült – 1201-es ajánlásának definícióját javasolja átvenni.

A szöveg szerint az unión belüli kisebbségi ügyek eddig nem kerültek megfelelő szinten napirendre. Ráadásul – teszi hozzá a jelentés – az unió további bővítése nyomán egyre több olyan EU-tagállam lesz, amelyre kulturális és nyelvi sokszínűség jellemző.

A jelentés megállapítja, hogy a tradicionális kisebbségi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb módja ezen közösségek részvétele a döntéshozatalban, a szubszidiaritás és az önkormányzatiság elvei alapján – jelenti az EP szóvivői szolgálata.

A képviselők koherens és integrált antidiszkriminációs megközelítést javasolnak. Erre különösen nagy szükség van a többszörös diszkriminációt elszenvedők, például a kisebbségi nők esetében – vélték a szakbizottságban.

A jelentés minden érintettet felhív arra, hogy hangolják össze intézkedéseiket a diszkrimináció minden formájával szemben. A szöveg megemlíti a romák hátrányos megkülönböztetése, az antiszemitizmus, a muzulmánokkal, bevándorlókkal, hontalanokkal és homoszexuálisokkal szembeni erőszak elleni fellépés szükségességét is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS