2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Japán: meggondolta magát a kínai miniszterelnök-helyettes és hazament

2005. május 25. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Kritizálta a Japán külügyminiszter Kínát, mivel Wu Yi kínai miniszterelnök-helyettes Japánban tett látogatását megszakítva, hirtelen hazatért. A tokiói vizit magyarázat nélkül maradt abba, Wu Yi a japán kormányfővel sem találkozott. Koidzumi miniszterelnök értetlenségének adott hangot kijelentve, hogy a kínaiak kérték a találkozót, ő pedig rendelkezésre állt.

Utólag egy kínai hivatalnok elmondta, hogy őket a miniszterelnök egy kijelentése háborította fel. Ez alapján úgy tűnt, hogy Koidzumi országa imperialista múltjával szimpatizál: ugyanis úgy nyilatkozott, hogy továbbra is ellátogat a Jaszukuni-templomba de nem mint miniszterelnök, hanem mint magánember.

A kínai fél szerint a szentély Japán militarista múltjához kapcsolódik lévén, hogy tizennégy, úgynevezett A-osztályú háborús bűnösnek is emléket állít. Egy kínai napilap a Jaszukuni-templomot Hitler berlini bunkeréhez hasonlítja, és felteszi a retorikai kérdést: mi lenne, ha Gerhard Schröder német kancellár minden évben elzarándokolna arra a helyre, ahol a Führer élete utolsó perceit töltötte?

Koidzumi miniszterelnök elmondta: minden ilyen látogatásán békéért, valamint a háborúban meghalt több millió japánért imádkozik. (bbc/nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS