2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitlerhez hasonlította Attilát a szlovák szélsőjobb-vezér

2005. május 24. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

Felháborítónak tartja Jan Slota, a szlovák nacionalisták vezére, hogy szobrot állítottak Attilának Szlovákiában. A szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlította a "barbár" Attilát. A szoborállítás szerinte a pogány életmód és a magyar irredentizmus érdekeit szolgálja.

A budapesti Frech Ottó és a csicsói Nagy Géza faszobrászok japán kőrisfából faragott Attila-szobrát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány azzal a szándékkal adományozta a csaknem száz százalékban magyar nemzetiségűek lakta Csicsónak, ily módon megalapozza a faluban létesülő szoborparkot.

Az SNS nyilatkozatában a szombati szoboravatón beszédet mondó Csákyt "az európai integráció fogalmával gyalázatosan visszaélő" politikusnak nevezte. "A nemzetiek és a civilizált Szlovákia határozottan visszautasítja, hogy Attilát, e barbár hun módszereket alkalmazó kegyetlen zsarnokot" Európa egyesítésének kapcsán merészeljék említeni, "mert a civilizált Szlovákia nem óhajtja, hogy a Dzsingisz kán, Napóleon, Hitler és Sztálin típusú Attila népszerűsítéséhez bármi köze legyen", áll a parlamenten kívüli párt nyilatkozatában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS