2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előrehozott választások Németországban?

2005. május 23. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke és Gerhard Schröder kancellár (SPD) azt javasolja, hogy már ősszel előre hozott országos parlamenti választás legyen Németországban. A soros választás csak 2006-ban lenne esedékes.

Az előrehozott választás lehetőségéről Müntefering és Schröder Berlinben beszélt, miután pártjuk a vasárnapi választáson a legnépesebb német tartományban, a legfőbb erősségüknek tartott 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában történelmi vereséget szenvedett: 39 év után elvesztette kormányképességét, s a kereszténydemokraták alakíthatnak kormányt, valószínűleg a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) együtt.

A javaslatot napokon belül meg akarják vitatni a párt szűkebb és szélesebb körű vezető szerveivel. A kancellár a reformpolitika folytatásához szeretné maga mögött tudni a németek többségének egyértelmű támogatását. Arra kérte Horst Köhler államfőt, hogy az alaptörvény (alkotmány) lehetőségeivel élve segítse elő az új választás megtartását. A kancellár őszi időpontot tart reálisnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS