2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarul is lehet majd hirdetni Szlovákiában

2005. május 18. 10:46, utolsó frissítés: 10:46

Szlovákiában az ország uniós csatlakozása után módosítani kell az államnyelv védelméről rendelkező jogszabályt – közölte a Népszabadság tudósítójával Bíró Ágnes kulturális államtitkár. Bíró kifejtette, hogy a változás arra az uniós értékrendre épülne, amely szerint a kultúra és az információ áramlása nincs egyetlen nyelvhez kötve.


Ezért lehet majd a tagországok nyelvén – akár magyarul is – hirdetéseket sugározni, szlovák fordítás nélkül. Ugyanígy a nemzetiségi kulturális rendezvények előtt sem kell majd ismertetni a többség nyelvén például egy-egy színházi előadás vagy más műsor tartalmát. Hozzátette: a tárcaközi egyeztetés után jóváhagyott tervezettel azonban semmiképpen sem lehetnek elégedettek. Az eleve rossz törvény kisebb módosítások után sem lesz sokkal jobb, mert még mindig számos államnyelvi megszorító intézkedést tartalmaz.

Az államtitkár példaként említette, hogy a törvény továbbra is csak lehetővé teszi a kétnyelvűséget és az anyanyelv használatát azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbség lélekszáma meghaladja a helyi lakosság számarányának 20%-át. Számos uniós országban viszont ez a gyakorlat kötelező – mutatott rá.(népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS