2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Unió szerint Mianmarnak felelnie kell a ronigják ellen elkövetett bűnökért

2020. január 23. 18:27, utolsó frissítés: 18:27

Mianmarnak felelnie kell az rohingják emberi jogainak súlyos megsértéséért -nyilatkozta az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője csütörtökön Brüsszelben.

A szóvivő elmondta, hogy Mianmarnak teljes mértékben végre kell hajtania a Nemzetközi Bíróság végzését, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa felügyel majd A sajtónyilatkozat továbbá leszögezi, hogy a délkelet-ázsiai országnak biztosítania kell a civil lakosság védelmét, valamint a biztonságos és korlátozás nélküli hozzáférést humanitárius segélyekhez és szolgálatokhoz.

"Mianmarnak foglalkoznia kell a konfliktusok kiváltó okaival Rakhaing, Kacsin és Shan államban, emellett meg kell teremtenie a feltételeket a rohingják önkéntes, biztonságos, méltóságteljes és fenntartható visszatérésére az országba"-hangsúlyozta az EU illetékes szóvivője.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság csütörtökön kihirdetett döntésével arra kötelezte Mianmar vezetését, hogy tegyen azonnal hatékony intézkedéseket az országban kisebbséget alkotó rohingják védelmében, akadályozzon meg minden olyan cselekedetet, amely népirtáshoz vezethet.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. 2017 augusztusa óta körülbelül 740 000 rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe mianmari katonák és a buddhista milíciák elől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS